Szukałam idealnej zupy krem i znalazłam. Żadna dynia, grzyby czy cukinia. Zrób ją z tego warzywa

Jesienią zupy opanowują nasze kuchnie. Mają nas nie tylko rozgrzać, lecz także czasem postawić na nogi i nasycić. Długo szukałam idealnego przepisu na to danie, aż w końcu znalazłam. Ta wersja nie ma konkurencji.

Nigdy nie byłam wielką smakoszką zup i dopiero od niedawna lubię je przyrządzać i jeść. Wpływ na to miał między innymi przepis, który chcę dziś przedstawić. Świetnie pasuje do jesiennej aury, ponieważ niesamowicie rozgrzewa, a każda łyżka to czysta przyjemność. Po kolorze tego dania można przypuszczać, że zrobione jest z dyni, która obecnie jest bardzo rozchwytywana. Nic bardziej mylnego! To inne warzywo, a także przyprawy sprawiają, że nie można oderwać od niej wzroku.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Zupa z batatów i marchewki to bardzo ciekawa propozycja. Nie tylko świetnie wygląda na talerzu, lecz również kryje w sobie wiele wartości odżywczych. Każdy wie, że marchewka jest dobra i warto po nią sięgać, ale może nie wszyscy mają świadomość, że bataty są równie zdrowe. Są źródłem białka i bombą witaminową (zawierają takie witaminy jak C, B, E, K). Bataty wykazują również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Tak jak i marchewki są bogate w beta-karoten i luteinę, która ma dobry wpływ na wzrok. Jak widzisz zrobienie tej zupy naprawdę się opłaca, bo nie tylko możemy cieszyć się smakiem, lecz także dostarczaniem organizmowi cennych składników.

Przepis na zupę z batata i marchewki

Składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 500 g batatów,
  • 250 g marchewki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • szczypta kurkumy,
  • odrobinę gałki muszkatołowej dla smaku,
  • sól i pieprz dla smaku,
  • śmietana i groszek ptysiowy do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty, marchewkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż ją na małym ogniu przez kilka chwil, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula stanie się rumiana, dodaj do niej czosnek. Nie trzymaj składników za długo, by z czosnku nie uwolnił się gorzki posmak.
  3. Do cebuli i czosnku dodaj batata i marchewkę. Podsmaż wszystko przez około 5-10 minut pod przykrywką, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie powinien uwolnić się dodatkowy smak warzyw.
  4. Wysmażone warzywa zalej bulionem. Gotuj wszystko do momentu aż bataty i marchewka staną się miękkie.
  5. Do składników dodaj wszystkie wymienione przyprawy oraz obrany i starty na drobno imbir. Gotuj, wszystko jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając.
  6. Gdy zupa będzie gotowa, zmiksuj ją za pomocą blendera na gładki krem. Podawaj ją z kleksem śmietany, a także groszkiem ptysiowym.
Więcej o: