-
Haps
-
Jak przygotować
- Ta wersja nie ma konkurencji. Zrobisz ją w trzy kwadranse, a po podaniu każdy wyliże talerz
Ta wersja nie ma konkurencji. Zrobisz ją w trzy kwadranse, a po podaniu każdy wyliże talerz
Chyba każdy z nas chciałby, by na nasze gotowanie każdy reagował entuzjastycznie. Podziękowania, prośba o dokładkę, a także proszenie o przepis - to chcielibyśmy uzyskać. Dzięki temu obiadowi może się to stać. Zrób przy najbliższej okazji i się przekonaj.
Zastanawiałeś się kiedyś, co musiałbyś ugotować, by każdy zaczął chwalić twoje danie? Do mnie przyszła taka myśl i tak jak szybko się pojawiła, tak szybko znalazłam odpowiedź. Znalazłam przepis, który oczarował nie tylko mnie, ale również moich najbliższych, a do tego wywołał też zaskoczenie. Bo kto by pomyślał, że zwykła ryba może wywołać tyle emocji na talerzu. A jednak dorsz w sosie chrzanowym to prawdziwa perełka kulinarna. Nawet się nie spodziewasz jak prosta jest to receptura. Delikatność białego mięsa z ostrym chrzanem, tworzą takie połączenie, które sprawia, że aż podskoczysz z radości.
Zobacz wideo Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia
Nie dajcie się zwieść pozorom – przyrządzenie tego dania to nie jest czarna magia. Wystarczy odrobina cierpliwości i proste składniki, by wyczarować na talerzu to danie. Chcę również uspokoić tych, którzy nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Nie musicie się martwić, ponieważ kroki przyrządzania dorsza są tak banalne, że zrobisz to z zamkniętymi oczami.
Przepis na dorsza w sosie chrzanowym
Składniki
- 4 filety z dorsza,
- 4 łyżeczki soku z cytryny,
- 3 łyżki masła,
- łyżka mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 150 ml bulionu,
- 2 łyżki startego chrzanu,
- sól i pieprz do smaku,
- czosnek granulowany,
- posiekana natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania
- Rybę oprósz z dwóch stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz natką pietruszki. By ryba mogła nasiąknąć smakiem dokładnie ją natrzyj przyprawami i pozostaw na kilka minut.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim rybę. Skrop ją sokiem z cytryny.
- Na pozostałym maśle zrumień mąkę, następnie podlej zimnym mlekiem i bulionem. Wymieszaj wszystko i gotuj do momentu zagęszczenia sosu. Na koniec dodaj chrzan i dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku.
- Powstałym sosem zalej rybę i piecz bez przykrycia przez około 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Po tym czasie wyjmij rybę i pozostaw ją do wystudzenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami, dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami.