-
Haps
-
Jak przygotować
- Tej sałatki nie zjesz w żadnej restauracji. Musisz zrobić ją w domu, połącz te składniki
Tej sałatki nie zjesz w żadnej restauracji. Musisz zrobić ją w domu, połącz tylko te składniki
Chcesz wiedzieć, jakie danie najlepiej łączy smaki jesieni? A może chcesz odkryć nowe połączenia smakowe, o których nawet byś nie pomyślał? Ta sałatka jest do tego idealna i nie ma możliwości byś jej nie polubił.
Jesień to czas, gdy natura nie tylko daje nam piękny obraz w postaci kolorowych liści. Daje nam również produkty, które najlepsze są akurat o tej porze roku. Połączenie ich z dostępnymi przez cały rok składnikami sprawia, że na talerzu pojawia się mieszanka różnorodnych smaków. Ta jesienna sałatka to właśnie taki kulinarny eksperyment, który udał się perfekcyjnie. Połączyłam w nim na pozór niepasujące składniki, które finalnie są bezbłędne.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
W tej kompozycji znajdziesz wszystko, co najlepsze w jesieni. Soczysta dynia i słodkie bataty, pieczone do złocistej perfekcji, stanowią serce tej sałatki. Towarzyszą im ser feta, chrupiące orzechy i aromatyczna kasza, a wszystko to tworzy harmonijną całość. Nie można zapomnieć o tym, że całość spaja delikatny dressing, który dodaje lekkości i świeżości.
Przepis na sałatkę jesienną
Składniki
- mała dynia (np. hokkaido), pokrojona w kostkę,
- 2 średnie bataty, pokrojone w kostkę,
- czerwona cebula, pokrojona w piórka,
- 200 g kaszy pęczak,
- 100 g sera feta,
- garść orzechów włoskich,
- garść pestek dyni,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
- Składniki na dressing
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka miodu,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy Dijon.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Ułóż pokrojoną dynię, bataty i cebulę na blaszce. Skrop całość oliwą, posól i popieprz. Piecz przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane.
- W międzyczasie ugotuj kaszę pęczak zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Osącz ją z wody i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy warzywa się jeszcze pieką, przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w małym słoiczku.
- Na dużym talerzu lub w misce ułóż ostudzoną kaszę, na niej pieczone warzywa. Pokrusz ser feta i rozłóż go na warzywach. Posyp całość orzechami włoskimi i pestkami dyni. Na sam koniec polej sałatkę dressingiem i podawaj, smacznego!