Tej sałatki nie zjesz w żadnej restauracji. Musisz zrobić ją w domu, połącz tylko te składniki

Chcesz wiedzieć, jakie danie najlepiej łączy smaki jesieni? A może chcesz odkryć nowe połączenia smakowe, o których nawet byś nie pomyślał? Ta sałatka jest do tego idealna i nie ma możliwości byś jej nie polubił.

Jesień to czas, gdy natura nie tylko daje nam piękny obraz w postaci kolorowych liści. Daje nam również produkty, które najlepsze są akurat o tej porze roku. Połączenie ich z dostępnymi przez cały rok składnikami sprawia, że na talerzu pojawia się mieszanka różnorodnych smaków. Ta jesienna sałatka to właśnie taki kulinarny eksperyment, który udał się perfekcyjnie. Połączyłam w nim na pozór niepasujące składniki, które finalnie są bezbłędne.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

W tej kompozycji znajdziesz wszystko, co najlepsze w jesieni. Soczysta dynia i słodkie bataty, pieczone do złocistej perfekcji, stanowią serce tej sałatki. Towarzyszą im ser feta, chrupiące orzechy i aromatyczna kasza, a wszystko to tworzy harmonijną całość. Nie można zapomnieć o tym, że całość spaja delikatny dressing, który dodaje lekkości i świeżości.

Przepis na sałatkę jesienną

Składniki

  • mała dynia (np. hokkaido), pokrojona w kostkę,
  • 2 średnie bataty, pokrojone w kostkę,
  • czerwona cebula, pokrojona w piórka,
  • 200 g kaszy pęczak,
  • 100 g sera feta,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść pestek dyni,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.
  • Składniki na dressing
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka miodu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka musztardy Dijon.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Ułóż pokrojoną dynię, bataty i cebulę na blaszce. Skrop całość oliwą, posól i popieprz. Piecz przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane.
  3. W międzyczasie ugotuj kaszę pęczak zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Osącz ją z wody i odstaw do ostygnięcia.
  4. Gdy warzywa się jeszcze pieką, przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w małym słoiczku.
  5. Na dużym talerzu lub w misce ułóż ostudzoną kaszę, na niej pieczone warzywa. Pokrusz ser feta i rozłóż go na warzywach. Posyp całość orzechami włoskimi i pestkami dyni. Na sam koniec polej sałatkę dressingiem i podawaj, smacznego!
Więcej o: