Babcine przepisy mogą się przy niej schować. Zrobiona na rosole, ale główny składnik to orzechy

Kulinaria każdego dnia mogą nas niesamowicie zaskoczyć. Dla mnie wielką niespodzianką było poznanie tej zupy. Sama nie mogłam uwierzyć, że takie połączenie składników może być dobre. Orzechy połączone z bulionem to była abstrakcja, lecz jeszcze do tego dodaje się ten składnik.

Wydawało mi się, że już nic w kuchni nie może mnie zaskoczyć. Przecież poznałam tak wiele dań, że żadne połączenie smaków mnie nie zadziwi. A jednak zrobiła to zupa, która na pierwszy rzut oka nikomu by nie przypadła do gustu. Dałam jej szansę, zrobiłam, zjadłam i szczerze uznałam, że to jedno z lepszych dań, jakie było dane mi zasmakować. Główny aromat i smak to zasługa orzechów ziemnych. Ale to nie wszystko, ponieważ ważne jest również mięso. Kurczak wykorzystywany jest w postaci pulpetów, które idealnie komponują się z całością.

Zobacz wideo Krem z pieczarek

Przepis na zupę orzechową z pulpetami

Składniki na zupę

  • 200 g orzechów ziemnych niesolonych,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • kawałek imbiru,
  • łyżka oleju,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • sok z jednej limonki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: płatki chili.

Składniki na pulpety

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka,
  • jajko,
  • pół cebuli, drobno posiekanej,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz i suszona kolendra według smaku.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem klopsów. Do większej miski wrzuć mięso drobiowe, wbij jajko i wrzuć posiekaną cebulę. Dodaj również bułkę tartą i przyprawy.
  2. Składniki znajdujące się w misce dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj pulpety o wielkości orzecha włoskiego.
  3. Tak przygotowane pulpety wrzuć do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotuj je przez około 5 minut, następnie odcedź i odstaw na bok.
  4. Teraz można zająć się zrobieniem zupy. Cebulę, czosnek, marchewkę i imbir obierz i drobno posiekaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej znajdujący się na dnie garnka i wrzuć na niego cebulę. Warzywo powinno się lekko zarumienić, a gdy to się stanie, wrzuć marchew, imbir i na końcu czosnek. Smaż, co jakiś czas mieszając.
  6. Do podsmażonych warzyw wlej bulion i gotuj wszystko do miękkości składników. Następnie dodaj posiekane orzechy i gotuj wywar przez kolejne 5-10 minut.
  7. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia. Zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera.
  8. Gdy osiągniesz odpowiednią konsystencję, wlej mleko kokosowe, a także sok z limonki. Na sam koniec dopraw danie do smaku.
  9. Tak przygotowaną zupę delikatnie podgrzej i podawaj z porcją pulpetów. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz posypać danie płatkami chili.
Więcej o: