Kulinaria każdego dnia mogą nas niesamowicie zaskoczyć. Dla mnie wielką niespodzianką było poznanie tej zupy. Sama nie mogłam uwierzyć, że takie połączenie składników może być dobre. Orzechy połączone z bulionem to była abstrakcja, lecz jeszcze do tego dodaje się ten składnik.
Fot. Shutterstock/ Alexander Levitsky
REKLAMA
REKLAMA
Wydawało mi się, że już nic w kuchni nie może mnie zaskoczyć. Przecież poznałam tak wiele dań, że żadne połączenie smaków mnie nie zadziwi. A jednak zrobiła to zupa, która na pierwszy rzut oka nikomu by nie przypadła do gustu. Dałam jej szansę, zrobiłam, zjadłam i szczerze uznałam, że to jedno z lepszych dań, jakie było dane mi zasmakować. Główny aromat i smak to zasługa orzechów ziemnych. Ale to nie wszystko, ponieważ ważne jest również mięso. Kurczak wykorzystywany jest w postaci pulpetów, które idealnie komponują się z całością.
REKLAMA
Zobacz wideo Krem z pieczarek
Przepis na zupę orzechową z pulpetami
Składniki na zupę
200 g orzechów ziemnych niesolonych,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
kawałek imbiru,
łyżka oleju,
1 litr bulionu drobiowego,
400 ml mleka kokosowego,
sok z jednej limonki,
sól i pieprz do smaku,
opcjonalnie: płatki chili.
Składniki na pulpety
500 g mielonego mięsa z kurczaka,
jajko,
pół cebuli, drobno posiekanej,
2 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz i suszona kolendra według smaku.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem klopsów. Do większej miski wrzuć mięso drobiowe, wbij jajko i wrzuć posiekaną cebulę. Dodaj również bułkę tartą i przyprawy.
Składniki znajdujące się w misce dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj pulpety o wielkości orzecha włoskiego.
Tak przygotowane pulpety wrzuć do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotuj je przez około 5 minut, następnie odcedź i odstaw na bok.
Teraz można zająć się zrobieniem zupy. Cebulę, czosnek, marchewkę i imbir obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej znajdujący się na dnie garnka i wrzuć na niego cebulę. Warzywo powinno się lekko zarumienić, a gdy to się stanie, wrzuć marchew, imbir i na końcu czosnek. Smaż, co jakiś czas mieszając.
Do podsmażonych warzyw wlej bulion i gotuj wszystko do miękkości składników. Następnie dodaj posiekane orzechy i gotuj wywar przez kolejne 5-10 minut.
Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia. Zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera.
Gdy osiągniesz odpowiednią konsystencję, wlej mleko kokosowe, a także sok z limonki. Na sam koniec dopraw danie do smaku.
Tak przygotowaną zupę delikatnie podgrzej i podawaj z porcją pulpetów. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz posypać danie płatkami chili.