Ta zalewa najbardziej pasuje do grzybów. Zrobiłam kilka słoików i musiałam dorobić więcej

Mogłoby się wydawać ze okres robienia przetworów się już skończył. Nic bardziej mylnego, ponieważ sezon an grzyby trwa i trzeba coś z nimi zrobić, a nie ma nic lepszego od zamknięcia ich w słoikach. Aby były najlepsze na świecie, zalej je tą zalewą. Słoiki będą znikać jeden za drugim.

Jeśli jesteś zapalonym grzybiarzem, to koniecznie musisz poznać ten przepis. Dzięki niemu odkryjesz niezapomniany smak, a każdy obiad lub szybka przekąska będą smaczniejsze. Wystarczy oczyścić ulubione grzyby, a później połączyć je z aromatyczną i pełną smaku zalewą. Wydaje się proste, prawda? I właśnie takie jest.

Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

Co ważne, nie potrzebujesz żadnych trudno dostępnych składników, jestem przekonana, że większość masz już w swojej kuchni. Co ważne, zalewa jest bardzo pikantna, więc jeśli nie lubisz takich smaków, to zmniejsz ilość ostrej papryki.

Przepis na grzyby po kaszubsku

Składniki

  • 400 g ulubionych grzybów,
  • 500 g cebuli,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3/4 szklanki oleju.
  • Składniki na zalewę
  • 3/4 szklanki wody,
  • łyżka ostrej papryki
  • łyżka słodkiej papryki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 6 łyżek octu 10%,
  • 5 łyżek pasty pomidorowej.

Sposób przygotowania

  1. Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na kawałki i przepłucz pod wodą. Następnie włóż je do garnka, zalej wodą, nieco posól i ustaw na ogniu. Gotuj je przez około 5-10 minut, odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  2. Do rondla wlej trochę oleju i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej resztę oleju i dodaj grzybki. Zmniejsz ogień i smaż wszystko przez kilka chwil.
  3. W czasie smażenia możesz zrobić zalewę. Do rondla wlej wodę i dodaj pozostałe składniki, które podane są wyżej. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  4. Do grzybów dodaj gorącą zalewę. Wszystko wymieszaj, by składniki mogły się połączyć. Zdejmij produkty z ognia, pozostaw do lekkiego wystudzenia, a następnie przełóż grzyby do czystych i wyparzonych słoików. Dokładnie je zakręć i ustaw do góry dnem. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Więcej o: