-
Haps
-
Jak przygotować
- Ta zalewa najbardziej pasuje do grzybów. Zrobiłam kilka słoików i musiałam dorobić więcej
Ta zalewa najbardziej pasuje do grzybów. Zrobiłam kilka słoików i musiałam dorobić więcej
Mogłoby się wydawać ze okres robienia przetworów się już skończył. Nic bardziej mylnego, ponieważ sezon an grzyby trwa i trzeba coś z nimi zrobić, a nie ma nic lepszego od zamknięcia ich w słoikach. Aby były najlepsze na świecie, zalej je tą zalewą. Słoiki będą znikać jeden za drugim.
Jeśli jesteś zapalonym grzybiarzem, to koniecznie musisz poznać ten przepis. Dzięki niemu odkryjesz niezapomniany smak, a każdy obiad lub szybka przekąska będą smaczniejsze. Wystarczy oczyścić ulubione grzyby, a później połączyć je z aromatyczną i pełną smaku zalewą. Wydaje się proste, prawda? I właśnie takie jest.
Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami
Co ważne, nie potrzebujesz żadnych trudno dostępnych składników, jestem przekonana, że większość masz już w swojej kuchni. Co ważne, zalewa jest bardzo pikantna, więc jeśli nie lubisz takich smaków, to zmniejsz ilość ostrej papryki.
Przepis na grzyby po kaszubsku
Składniki
- 400 g ulubionych grzybów,
- 500 g cebuli,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3/4 szklanki oleju.
- Składniki na zalewę
- 3/4 szklanki wody,
- łyżka ostrej papryki
- łyżka słodkiej papryki,
- 5 łyżek cukru,
- 6 łyżek octu 10%,
- 5 łyżek pasty pomidorowej.
Sposób przygotowania
- Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na kawałki i przepłucz pod wodą. Następnie włóż je do garnka, zalej wodą, nieco posól i ustaw na ogniu. Gotuj je przez około 5-10 minut, odcedź i pozostaw do wystudzenia.
- Do rondla wlej trochę oleju i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej resztę oleju i dodaj grzybki. Zmniejsz ogień i smaż wszystko przez kilka chwil.
- W czasie smażenia możesz zrobić zalewę. Do rondla wlej wodę i dodaj pozostałe składniki, które podane są wyżej. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Do grzybów dodaj gorącą zalewę. Wszystko wymieszaj, by składniki mogły się połączyć. Zdejmij produkty z ognia, pozostaw do lekkiego wystudzenia, a następnie przełóż grzyby do czystych i wyparzonych słoików. Dokładnie je zakręć i ustaw do góry dnem. Przechowuj w chłodnym miejscu.