• Link został skopiowany

Aż 3 nadzienia i grillowanie przed podaniem. Takich naleśników w życiu nie jadłeś

Wydawać by się mogło, że naleśniki można zrobić tylko w jeden sposób. Mowa oczywiście o klasycznej formie, czyli placek zawinięty w rulon, a środek wypełniony domowym dżemem. Ostatnio jednak wpadłam na pomysł, że można połączyć 3 różne nadzienia. Spróbowałam i wyszło to naprawdę smaczne.
Naleśniki, fot. NataliPopova / iStock
Naleśniki, fot. NataliPopova / iStock

Przyrządzenie naleśników dla nikogo nie jest rzeczą skomplikowaną. Ich przepis jest prosty, a dodatki mamy już w domu. Można je jednak nieco urozmaicić, wystarczy trochę kreatywności i chęci. Jeśli więc szukasz szybkiego i pysznego pomysłu na naleśniki, te grillowane trójkąty będą strzałem w dziesiątkę! Połączenie kilku różnych nadzień – masła orzechowego, dżemu i świeżych malin – w jednym naleśniku sprawia, że każdy kęs smakuje inaczej. Składanie naleśnika w trójkąt i lekkie podpiekanie go w grillu nadaje mu dodatkową chrupkość i ciepłą konsystencję. Idealnie sprawdzi się jako śniadanie, przekąska czy deser.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Co ważne, możesz dowolnie eksperymentować z nadzieniami! Wypróbuj np. krem czekoladowy, ricottę z miodem, świeże owoce czy ser i szpinak, jeśli masz ochotę na wersję wytrawną. To przepis, który można dowolnie modyfikować, zależnie od tego, co masz w lodówce.

Przepis na grillowane naleśniki

Składniki

  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju (do ciasta),
  • masło orzechowe,
  • dżem owocowy (np. truskawkowy),
  • świeże maliny, lekko rozgniecione,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania naleśników. W misce wymieszaj przesianą mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną, sól i olej, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę. Odstaw je na 10 minut, a następnie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem, aż będą złociste z obu stron.
  2. Po usmażeniu naleśników, przekrój każdy z nich od środka do brzegu j jednej strony. Rozłóż je płasko i rozsmaruj na trzech różnych ćwiartkach, różne nadzienia. Na jednej ćwiartce masło orzechowe, na drugiej dżem owocowy, na trzeciej lekko rozgniecione maliny.
  3. Teraz czas na składanie naleśników. Zacznij składanie od ćwiartki z masłem orzechowym. Złóż ją na ćwiartkę z dżemem, następnie nałóż te dwie na stronę z malinami, aż powstanie trójkąt.
  4. Tak złożone naleśniki umieść w domowym grillu lub opiekaczu do kanapek. Grilluj przez kilka minut, aż naleśniki będą lekko przypieczone i ciepłe w środku.
  5. Podawaj je na gorąco, od razu po wyjęciu z grilla. Górę możesz posypać cukrem pudrem, lub udekorować bitą śmietaną.
Więcej o: