Czekolada dubajska to pyszna kombinacja czekolady i chrupiącego dodatku, która zdobyła popularność ze względu na wyjątkową teksturę i intensywny smak. Jest łatwa w przygotowaniu, a każdy kęs to prawdziwa czekoladowa uczta. Jak zrobić czekoladę dubajską?
Ildar Imashev / Getty Images/istock.com
REKLAMA
REKLAMA
Dubajska czekolada zdobywa serca internautów na całym świecie, ale dostępna jest głównie w Dubaju. Ceny podobnych tabliczek (100 g) sięgają około 50 zł w supermarketach. Dobrą wiadomością jest to, że możesz przygotować ją samodzielnie w domu. Prosty przepis pozwoli ci cieszyć się tym luksusowym smakołykiem bez wydawania dużych sum.
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Co jest w dubajskiej czekoladzie? Domowy przepis na własny smakołyk
W bogatej strukturze dubajskiej czekolady kryje się tajny składnik, czyli Kataifi, znany również jako "anielskie włosy". To rodzaj ciasta filo, wywodzącego się z Grecji. Właśnie on dodaje deserom wyjątkowej tekstury i objętości, co sprawia, że nadzienie staje się chrupiące i niezwykle apetyczne. Oto lista składników, potrzebna do przygotowania domowej wersji tego deseru, która z pewnością rozpieści kubki smakowe:
500 g mlecznej lub deserowej czekolady
200 g ciasta kataifi (kupisz w sklepach z żywnością z całego świata)
50 g masła
80 g pasty pistacjowej
30 g pistacji do dekoracji.
Jak zrobić czekoladę dubajską z pistacjami? Przepis krok po kroku
Do przygotowania dubajskiej czekolady potrzebne ci będą również silikonowe foremki, w których uformujesz tabliczki. Cały proces można wykonać w mniej niż 2 godziny, ale większość tego czasu to oczekiwanie, gdy czekoladki twardnieją w lodówce.
Ciasto kataififot. ileana_bt / shutterstock.com
Drobno posiekaj czekoladę. Połowę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, uważając, by jej nie przypalić.
Cienką warstwę rozpuszczonej czekolady wylej na dno i ścianki silikonowych foremek do czekoladek. Wstaw do lodówki, aby stężała.
Posiekane ciasto kataifi smaż na małym ogniu, aż będzie złociste i chrupiące. Dodaj masło, a po jego roztopieniu wymieszaj z pastą pistacjową.
Gdy czekolada w foremkach stwardnieje, nałóż nadzienie, pozostawiając miejsce na górną warstwę czekolady.
Roztop pozostałą czekoladę i wylej ją na nadzienie, wygładzając powierzchnię. Posyp posiekanymi pistacjami. Umieść czekoladki w lodówce na około godzinę.