Najlepsze placki pod słońcem to te zielone. Zawsze dodaję pół łyżeczki tej przyprawy i są palce lizać

Znudziły ci się placki ziemniaczane? A może twoje dzieci nie chcą jeść warzyw, a zwłaszcza tych zielonych? Nie ma problemu. Przygotuj placki z brokuła, a podbijesz podniebienia wszystkich domowników. Są naprawdę obłędne, a w dodatku banalnie proste w przygotowaniu.

Brokuł to warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety. Jest bardzo zdrowe - dobrze wpływa na wzrok oraz zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych. Jego spożywanie zaleca się też osobom, które cierpią z powodu wysokiego cholesterolu i osteoporozy. Co możemy z niego zrobić? Wcale nie musi być nudnym dodatkiem do ziemniaków i kotleta. My proponujemy niezwykle pyszne placki z brokuła

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Placki z brokuła są zdrowe i pyszne. Wszyscy zawsze proszą o dokładkę

Do przygotowania placków z brokuła potrzebujesz jedynie odrobiny wolnego czasu i podstawowych składników. Ja uwielbiam dodawać im nieco pikanterii, dlatego zawsze wykorzystuję przyprawę chili. Co jeszcze powinno znaleźć się na twojej liście zakupów? 

Składniki na placki z brokuła:

  • brokuł (ugotowany i posiekany) - dwie szklanki,
  • mąka - szklanka,
  • woda - pół szklanki,
  • jajka - dwie sztuki,
  • pęczek szczypiorku,
  • czosnek - ząbek lub dwa,
  • przyprawy - łyżeczka słodka papryka w proszku, pół łyżeczki sproszkowanego chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

WSKAZÓWKA! Jeśli przygotowujesz danie dla dzieci, to nie dodawaj chili, aby nie było za ostre. Poprzestań na słodkiej papryce.

Jak przygotować placki z brokuła? Tak samo łatwo i szybko jak tradycyjne

Zanim przystąpisz do robienia placków, ugotuj brokuła i drobno pokrój. Szczypiorek posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Teraz trzymaj się poniższej instrukcji.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce mąkę, wodę i jajka na gładką masę.
  2. Dodaj brokuła wraz ze szczypiorkiem, czosnkiem i papryką (słodką, jak i chili). Dopraw solą i pieprzem, po czym starannie wszystko wymieszaj. 
  3. Wykładaj nieduże porcje masy na rozgrzany tłuszcz i smaż na złocisty kolor z obu stron.

Placki z brokuła są gotowe! Podawaj je z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego oraz paskami surowej, czerwonej papryki. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: