• Link został skopiowany

Włoch płakał, jak próbował. Ale z zachwytu. Nie ma lepszego przepisu na obłędnie kremową carbonarę

Pasta carbonara to jedno z tych dań, które każdy z nas powinien umieć przygotować. Idealny wybór nie tylko na zapracowany wieczór. Jak przygotować kremową carbonarę? Przepis jest prosty. Kiedy podałam ją znajomemu z Włoch, był całkowicie zaskoczony jej smakiem.
Carbonara
fot.archiwum prywatne

Istnieje kilka flagowych dań kuchni włoskiej, a carbonara jest jednym z nich. Z biegiem lat powstało wiele modyfikacji tradycyjnego przepisu. Ja jednak wolę trzymać się korzeni i bazować na oryginalnych składnikach. Dzięki temu za każdym razem, gdy przygotowuję carbonarę zbieram masę komplementów.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Spaghetti carbonara. Przepis na popisowe włoskie danie z makaronem

Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś domowej roboty makaronu carbonara, szykuje się dla ciebie prawdziwa uczta. To klasyczne danie składa się z kremowego sosu przygotowanego z pancetty, czosnku, wody z makaronu, sera i jajek. Warto pamiętać, że tradycyjna receptura nie zawiera bowiem śmietany. Aby zrobić makaron carbonara dla dwóch osób, będziesz potrzebować następujących składników:

  • Pancetta: 150 g,
  • Woda: 1 litr (do gotowania makaronu),
  • Czosnek: 2 ząbki,
  • Spaghetti lub linguine: 300 g,
  • Starty parmezan lub pecorino: 100 g,
  • Jajka: 3 duże (2 całe i 1 żółtko),
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony pieprz do smaku,
  • Świeża pietruszka do dekoracji.
Pancetta
Pancetta Fot. Dmytro Chernykov/iStock

Jak zrobić kremową carbonarę? Prosty przepis na szybki obiad lub kolację

Na przygotowanie włoskiego specjału nie musisz rezerwować wiele czasu w kuchni. Wystarczy jedynie kilkanaście minut, aby "wyczarować" to zachwycające danie, które zje ze smakiem nawet Włoch.

  1. W dużym garnku zagotuj litr wody i dodaj sól. Wrzuć makaron i gotuj według wskazówek na opakowaniu, aż będzie al dente.
  2. W międzyczasie pokrój pancettę na małe kawałki. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, a następnie dodaj pancettę. Smaż na średnim ogniu, aż stanie się złocista i chrupiąca. Dodaj pokrojony w plastry czosnek i smaż jeszcze przez chwilę (uważaj, aby się nie przypalił).
  3. W misce wymieszaj jajka, starty parmezan (lub pecorino), sól i świeżo mielony pieprz, aż uzyskasz gładką masę.
  4. Kiedy makaron jest gotowy, odcedź go, ale zostaw około pół szklanki wody z gotowania. Dodaj makaron na patelnię z pancettą i czosnkiem. Wymieszaj dokładnie, aby składniki się p
  5. ołączyły.Zdejmij patelnię z ognia, a następnie wlej mieszankę jajeczną do makaronu, energicznie mieszając, aby uzyskać kremowy sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  6. Na talerzach posyp makaron świeżą pietruszką i dodatkowym serem, jeśli lubisz.
Więcej o: