• Link został skopiowany

Na Wszystkich Świętych podaję wyrazistą sałatkę. Zaskakujące połączenie smakuje każdemu wujkowi

Każdy dom ma swoje tradycje związane z najróżniejszymi świętami. Na Wszystkich Świętych w moim rodzinnym domu robi się uroczystość niemal jak w Wigilię. Nie brakuje smakołyków różnego rodzaju, w tym sałatek. Jedna jest szczególnie pyszna. Jeśli jesień obfituje w grzyby, wystarczy dokupić tylko kilka rzeczy.
Sałatka śledziowa
Timur Malazoniia /Shutterstock

Ja nigdy nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że śledzie są tylko na Boże Narodzenie. Nie. Śledzie są pyszne zawsze, a ten przepis na sałatkę śledziową zasługuje na kulinarnego Oscara. Nie jest to tylko przepis przeznaczony dla osób praktykujących kulinarne obyczaje, ale w moim domu rodzinnym tę sałatkę robi się zawsze na Wszystkich Świętych, a im jesień bardziej obfitowała w grzyby, tym sałatka była pyszniejsza. Wystarczą śledzie, przyprawy i - co ważne - grzybki marynowane. Taka sałatka to istota smaku, ale nie możesz zapomnieć, żeby porządnie wymoczyć śledzi. Inaczej cały smak zniknie, zostanie tylko sól.

Zobacz wideo Zobacz przepis na fantastyczną sałatkę z tuńczykiem

Sałatka na Wszystkich Świętych. Weź śledzie i marynowane grzybki

Składniki:

  • 4-5 solonych płatów śledziowych,
  • słoik marynowanych grzybków (ok. 250 g),
  • 4 średnie ogórki kiszone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebulka,
  • płaska łyżka ziół prowansalskich,
  • grubo zmielony pieprz,
  • opcjonalnie dwie łyżki musztardy francuskiej.

Sałatka ze śledzi i grzybków - sposób wykonania:

  1. Zacznij od wymoczenia płatów śledziowych. Mocz je w kilku wodach, aż ich poziom słoności będzie ci odpowiadał. Kiedy śledzie się moczą, przygotuj resztę składników.
  2. Grzybki marynowane drobno posiekaj, ogórki pokrój w kostkę, a czosnek zmiel w prasce. Kiedy śledzie już dostatecznie się wymoczą, pokrój je w kostkę.
  3. Przygotuj miskę i włóż do niej wszystkie składniki. Dopraw do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  4. Całość dokładnie wymieszaj, a na wierzchu połóż posiekaną cebulkę. Możesz dodatkowo udekorować posiekaną natką. Następnie odstaw na noc do lodówki. Jeśli uważasz, że sałatka jest zbyt "sucha", dodaj odrobinę oliwy lub soku z ogórków.
Więcej o: