Niby na śmieciach, a smakuje jak w restauracji. Ta zupa rozgrzewa w mig

Istnieje wiele pysznych i rozgrzewających zup. Niech za przykład posłuży rosół, gulaszowa, pyszny kapuśniak lub fasolowa. Nie każdy jednak kojarzy tę zupę ze sposobem na rozgrzanie po ciężkim dniu, ponieważ kojarzy się z latem i wakacjami. Ugotujesz ją w kilka chwil, a ważne są potencjalne śmieci. Niech cię to nie zmyli - smak jest wart każdej złotówki.

Z czym ci się kojarzy zupa rybna? Pewnie z wakacjami i przyjemną strawą po powrocie z plaży do pobliskiej tawerny. Takie zupki na pewno też były pyszne, ale nie będziemy teraz wspominać z rozrzewnieniem wakacji. Dziś pora na jesienną, rozgrzewającą zupę rybną, która może pozbawić wełnianego koca swojej rozgrzewającej funkcji na kilka godzin. Oprócz tego, że jest rozgrzewająca, jest przede wszystkim przepyszna, aromatyczna i, co ważne, nic się nie marnuje. Niektórzy mówią, że to zupa ze śmieci. Od kiedy kolagen i białko to śmieci? Wystarczy wiedzieć, jak wykorzystać rybę, łby, płetwy i korpusy. Zaraz zdradzimy przepis, który rozgrzewa jesienią i smakuje jak w kameralnej tawernie. 

Zupa rybna na jesień. Rozgrzewa lepiej niż rosół

Składniki:

  • 3 korpusy ryb morskich lub słodkowodnych (łby, ogony i ości),
  • 500 g filetów z ryb morskich, polecam flądrę albo dorsza,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • większy por,
  • 2 cebule,
  • masło,
  • natka pietruszki lub kolendra, gałązka lubczyku,
  • sól, pieprz, listki laurowe, suszone oregano,
  • opcjonalnie: śmietana lub przecier pomidorowy.
Zobacz wideo Zobacz nasze sposoby na za słaby rosół

Rozgrzewająca zupa rybna - sposób wykonania:

  1. Zacznij od wywaru. Ryby wyfiletuj, a korpusy włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
  2. Na dużej patelni rozgrzej porządną łyżkę masła i na dużej mocy podsmaż warzywa korzeniowe pokrojone w kostkę. Następnie dodaj do zupy. Jedną z cebul opal nad palnikiem, dodaj do wywaru.
  3. Na tej samej patelni podsmaż drugą cebulę i posiekanego pora. Dodaj do wywaru.
  4. Filet z ryby pokrój na kawałki i także podsmaż na maśle, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dołóż do garnka i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Ważne, żeby ogień był minimalny - wówczas kawałki ryby się nie rozgotują.
  5. Przed podaniem wyłów z zupy korpusy. Dodaj posiekaną natkę (może być także koperek) oraz zapraw śmietaną lub dodaj przecier pomidorowy. Zupę podawaj bardzo gorącą, najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa lub ziołową grzanką.
Więcej o: