Te maleńkie grzybki są najlepsze w słoiczkach. Do marynaty dodaj łyżkę złotego składnika

Sezon na grzyby kwitnie i akurat teraz mamy pod dostatkiem te najlepsze. Opieńki rosną gromadami i smakosze doskonale wiedzą, że to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Są pyszne w sosie, przepyszne w farszu do pierogów i oczywiście w zalewie. Zalewę do opieniek należy potraktować z należytym szacunkiem. Te szlachetne grzyby bowiem muszą kąpać się w szlachetnej mieszance. To takie pyszne, że aż strach.

Grzyby marynowane to obowiązkowe jesienne przetwory i jak tylko szczęście nam dopisze i wrócimy z lasu z koszem pełnym niewielkich grzybków, nawet się nie zastanawiamy, co z nich zrobić. Jakie grzyby można marynować? Oczywiście wszystkie jadalne grzyby nadają się do marynowania i zagryzania w każdej chwili. Jednak opieńki to grzyby nad grzyby i przyzna to każdy smakosz.  Są twarde, kapelusze cudownie chłoną smak marynaty, nie maślaczą się i są boskie do sałatek. Jednak jak sama nazwa grzyba wskazuje, należy podrasować je tym, co zawierają w nazwie. Opieńka miodowa jakżeby mogła obejść się bez odrobiny miodu? Bez obaw, twoje grzybki nie wyjdą słodkie. 

Zobacz wideo Mądra Babcia zrobiła pyszny gulasz z grzybami. Zobacz wideo

Najlepsza zalewa do opieniek. Nie zapomnij o złotym składniku

Składniki:

  • 1 szklanka octu spirytusowego,
  • 4,5 szklanki wody,
  • 1 pełna łyżka soli,
  • 2 łyżki miodu,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • 6 listków laurowych,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżka ziarnistego pieprzu,
  • ok. 2 kg opieniek, polecam mniejsze łodygi i kapelusze.

Sposób wykonania:

  1. Opieńki dokładnie oczyść, usuń zbyt długie trzony. Grzyby obgotuj w wodzie z niewielką ilością soli. Następnie odcedź i przełóż do zimnej wody.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet i resztę składników. Następnie zagotuj i pozostaw do ostygnięcia. Q tym czasie dodaj miód i wymieszaj.
  3. Przygotuj słoiczki. Powinny być czyste i suche. Następnie włóż do nich grzybki. Nie układaj ich zbyt ciasno. Nie musisz też układać ich aż do końca.
  4. Grzyby w słoikach zalej zalewą. Słoiczki szczelnie zakręć. Następnie włóż je do dużego garnka i zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości.
  5. Zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia i przenieś w ciemne, chłodne miejsce.
Więcej o: