Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Nieważne, czy podasz je z buraczkami, marchewką z groszkiem czy z kiszonym ogórkiem. Najważniejsze jest to, by kotlet był delikatny, aromatyczny i pełen smaku. Być może każdy uważa, że jego własny przepis na kotlety mielone jest najlepszy, ale z czystej ciekawości warto poznać sposób na mielone mojej babci, która robiła je po prostu najlepsze na świecie. Do kotletów mielonych używała nieco przerośniętej łopatki, rzadziej karkówki i obowiązkowo dwie małe cebulki. Jedną podsmażała na odrobinie smalcu, drugą ścierała na tarce i dodawała do masy. Nigdy nie jadłam i pewnie nie zjem lepszych.
Zobacz wideo Zobacz przepis na ekstrawaganckie kotlety
Przepis na najlepsze mielone. Bez cebulki ani rusz
Składniki:
- około 1 kg mięsa (świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa, może być także karkówka lub szynka z odrobiną tłustego mięsa - boczku lub podgardla),
- 3 kromki chałki drożdżowej plus mleko do jej namoczenia, możesz użyć też zwykłej bułki,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka tarta,
- przyprawy (sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki),
- tłuszcz do smażenia.
Podwójnie cebulowe kotlety mielone - sposób wykonania:
- Zacznij od zmielenia mięsa na grubych oczkach maszynki. Jedną cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na smalcu, aż się ładnie zrumieni.
- Chałkę lub bułkę pokrój na kromki i namocz ją w mleku, aż zmięknie. Najlepiej sprawdzi się lekko czerstwe pieczywo.
- Mięso mielone włóż do miski. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, surową cebulę startą na tarce, przeciśnięty przez praskę czosnek i wbij jajka. Na tym etapie dodaj także przyprawy.
- Zacznij wyrabiać mięso, a kiedy zacznie się kleić, możesz dodać trochę wody gazowanej - to dodatkowo spulchni masę na kotlety. Jeśli uważasz, że masa mięsna jest zbyt rzadka, dodaj dwie łyżki bułki tartej.
- Pod koniec wyrabiania mięsa energicznie je poklep, by wprowadzić do masy trochę powietrza - dzięki temu kotlety będą puszyste i soczyste.
- Kotlety formuj w owalny kształt zwilżonymi dłońmi, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Do smażenia polecamy użyć dobrej jakości smalcu, takie kotlety smakują najlepiej.
Gotowe kotlety podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków - świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną w towarzystwie buraczków albo kiszonych ogórków. Możesz także podać je w sosie pieczarkowym lub grzybowym, lub - co może wydawać się kontrowersyjne - razem z bulionem lub rosołem.