Moja babcia od 60 lat tak robi mielone. Bez dwóch dodatków nie byłyby smaczne

Kotlety mielone to absolutny klasyk obiadowy w polskich domach i od dziesięcioleci jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań na niedzielę i rodzinne spotkania. W zasadzie przepis na mielone jest prosty, ale nigdy nie jadłam kotletów lepszych niż te, które robiła moja babcia. Sekretem smaku jest mięso, wiadomo, ale nie mniej ważne są dwa dodatki. A dokładniej jeden, ale w dwóch formach.

Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Nieważne, czy podasz je z buraczkami, marchewką z groszkiem czy z kiszonym ogórkiem. Najważniejsze jest to, by kotlet był delikatny, aromatyczny i pełen smaku. Być może każdy uważa, że jego własny przepis na kotlety mielone jest najlepszy, ale z czystej ciekawości warto poznać sposób na mielone mojej babci, która robiła je po prostu najlepsze na świecie. Do kotletów mielonych używała nieco przerośniętej łopatki, rzadziej karkówki i obowiązkowo dwie małe cebulki. Jedną podsmażała na odrobinie smalcu, drugą ścierała na tarce i dodawała do masy. Nigdy nie jadłam i pewnie nie zjem lepszych. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na ekstrawaganckie kotlety

Przepis na najlepsze mielone. Bez cebulki ani rusz

Składniki:

  • około 1 kg mięsa (świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa, może być także karkówka lub szynka z odrobiną tłustego mięsa - boczku lub podgardla),
  • 3 kromki chałki drożdżowej plus mleko do jej namoczenia, możesz użyć też zwykłej bułki,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • przyprawy (sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki),
  • tłuszcz do smażenia.

Podwójnie cebulowe kotlety mielone - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zmielenia mięsa na grubych oczkach maszynki. Jedną cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na smalcu, aż się ładnie zrumieni.
  2. Chałkę lub bułkę pokrój na kromki i namocz ją w mleku, aż zmięknie. Najlepiej sprawdzi się lekko czerstwe pieczywo.
  3. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, surową cebulę startą na tarce, przeciśnięty przez praskę czosnek i wbij jajka. Na tym etapie dodaj także przyprawy.
  4. Zacznij wyrabiać mięso, a kiedy zacznie się kleić, możesz dodać trochę wody gazowanej - to dodatkowo spulchni masę na kotlety. Jeśli uważasz, że masa mięsna jest zbyt rzadka, dodaj dwie łyżki bułki tartej.
  5. Pod koniec wyrabiania mięsa energicznie je poklep, by wprowadzić do masy trochę powietrza - dzięki temu kotlety będą puszyste i soczyste.
  6. Kotlety formuj w owalny kształt zwilżonymi dłońmi, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Do smażenia polecamy użyć dobrej jakości smalcu, takie kotlety smakują najlepiej.

Gotowe kotlety podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków - świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną w towarzystwie buraczków albo kiszonych ogórków. Możesz także podać je w sosie pieczarkowym lub grzybowym, lub - co może wydawać się kontrowersyjne - razem z bulionem lub rosołem. 

Więcej o: