Chyba każdy zajadał się nią w dzieciństwie. To trochę inny rosół, bo z dodatkiem tego

Jesteś smakoszem rosołu i możesz go jeść w każdej postaci? A może niedzielna zupa stoi w lodówce i nie wiesz, jak możesz ją wykorzystać? Na oba te przypadki mam wspaniały pomysł, który części z nas kojarzy się z dzieciństwem. To sprawdzony sposób na urozmaicenie wywaru, który jest tak nam dobrze znany.

Wracając do lat dzieciństwa możemy przypominamy sobie potrawy, które wyrządzała dla nas babcia lub dziadek. Potrafimy w myślach przywrócić ich smak, a czasem nawet poczujemy ich zapach. Bez dwóch zdań te potrawy miały w sobie coś wyjątkowego, coś, co obecnie bardzo trudno odtworzyć. Gdy ja wracam do tych beztroskich chwil, pierwsze co wpada mi do głowy, to aromatyczna kuchnia mojej babci. To od niej dostałam wiele kulinarnych lat i przepisów, które po dziś dzień odtwarzam. Jednym z nich jest ta zupa, która obecnie, gdy za oknem panuje chłodna jesień, jest wprost idealna.

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Zupa ryżanka jest tak prosta, że nawet nie zauważysz, gdy ją zrobisz. Możesz wykonać ją już na gotowym rosole, który zalega ci w lodówce. Jak sama nazwa mówi, składnikiem, który jest kluczowy, jest ryż. To on sprawia, że zupa jest bardziej sycąca, a bulion zyskuje na smaku. Przyrządzając ją z tego przepisu, jestem przekonana, że przypadnie ci do gustu.

Przepis na zupę ryżankę

Składniki

  • korpus z kurczaka,
  • 2 spore marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • pół główki selera,
  • kawałek pora,
  • cebula,
  • garść świeżego koperku,
  • 150 g ryżu białego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie podane warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki. Z cebuli usuń łupiny i przekrój ją na pół. Podpiecz ją nad ogniem przez kilka minut. Koperek przemyj i posiekaj.
  2. Do dużego garnka wlej 2 l wody i wrzuć do niej korpus z kurczaka oraz przygotowane warzywa. Dopraw całość solą i pieprzem i ustaw na średnim ogniu. Gotuj całość do miękkości mięsa.
  3. Pod koniec gotowania bulionu umieść ryż na sitku i przepłucz go zimną wodą. Następnie dodaj go do wywaru i gotuj zgodnie z tym co napisane jest na opakowaniu.
  4. Gotową zupę podawaj na ciepło, a wierzch posyp posiekanym koperkiem.
Więcej o: