Wracając do lat dzieciństwa możemy przypominamy sobie potrawy, które wyrządzała dla nas babcia lub dziadek. Potrafimy w myślach przywrócić ich smak, a czasem nawet poczujemy ich zapach. Bez dwóch zdań te potrawy miały w sobie coś wyjątkowego, coś, co obecnie bardzo trudno odtworzyć. Gdy ja wracam do tych beztroskich chwil, pierwsze co wpada mi do głowy, to aromatyczna kuchnia mojej babci. To od niej dostałam wiele kulinarnych lat i przepisów, które po dziś dzień odtwarzam. Jednym z nich jest ta zupa, która obecnie, gdy za oknem panuje chłodna jesień, jest wprost idealna.
Zupa ryżanka jest tak prosta, że nawet nie zauważysz, gdy ją zrobisz. Możesz wykonać ją już na gotowym rosole, który zalega ci w lodówce. Jak sama nazwa mówi, składnikiem, który jest kluczowy, jest ryż. To on sprawia, że zupa jest bardziej sycąca, a bulion zyskuje na smaku. Przyrządzając ją z tego przepisu, jestem przekonana, że przypadnie ci do gustu.
Składniki
Sposób przygotowania