Gęsta, aromatyczna i sycąca. Najlepsza zupa gulaszowa wyjdzie na dwóch łopatkach

Zupa gulaszowa jest bezsprzecznie jedną z najlepszych, najbardziej aromatycznych i rozgrzewających zup. Przepis jest naprawdę banalny, a odpowiednia kompozycja przypraw i warzyw to klucz do sukcesu. Równie ważne jest mięso, na którym zupę ugotujemy. Tutaj nie ma miejsca na półśrodki i kurczaka.

Zupa gulaszowa to jedna z najbardziej uniwersalnych potraw. Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad z rodziną, na poczęstunek podczas świąt i różnych uroczystości oraz na codzienny obiad, kiedy chcemy się rozgrzać i nasycić po ciężkim dniu. Zupa gulaszowa to nie jest trudny przepis, zawiera jednak stosunkowo sporo składników, a oczywiście najważniejsze jest mięso. Żeby zupa gulaszowa była pełna smaku i naprawdę treściwa i aromatyczna, raczej zrezygnuj z drobiu. Postaw na dwie łopatki - wieprzową i wołową. Wtedy wyjdzie prima sort. 

Zobacz wideo Zobacz, jak uratować za słony rosół

Zupa gulaszowa na dwóch łopatkach. Najlepszy obiad na każdą okazję

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • 600 g łopatki wołowej,
  • 500 g pieczarek,
  • 2-3 papryki,
  • 1 mała ostra papryczka,
  • 500 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 2 łyżki koncentratu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 większa marchewka,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszone oregano,
  • słodka, ostra i wędzona papryka - do smaku,
  • 1 łyżka smalcu,
  • łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie),
  • posiekana natka lub kolendra do dekoracji.

Zupa gulaszowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od mięsa. Pokrój je w dość dużą kostkę, włóż do miski. Następnie dodaj odrobinę oleju i przyprawy - paprykę słodką, ostrą, wędzoną i pieprz. Wymieszaj i odłóż do lodówki na kilka godzin. Możesz także użyć gotowej mieszanki przypraw do gulaszu.
  2. Kiedy mięso się marynuje, przygotuj resztę składników. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki - nie musisz kroić ich bardzo drobno - najlepiej, gdyby wszystkie składniki były dobrze wyczuwalne. Podobnie pokrój papryki, marchewkę oraz cebulę - tę pokrój w grube piórka, czosnek zaś posiekaj drobno.
  3. Po kilku godzinach wyjmij mięso z lodówki i pozostaw na blacie, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie przygotuj duży garnek, najlepiej z szerokim dnem i rozgrzej w nim solidną łyżkę smalcu. Kiedy się rozgrzeje, włóż masło i nie ruszaj go przez jakiś czas.
  4. Kiedy mięso zamknie się z jednej strony, przełóż na drugą, ale nie mieszaj - wówczas mięso puści wodę i nie będzie soczyste. Kiedy mięso podsmaży się już z każdej strony, dodaj cebulę oraz opcjonalnie ocet jabłkowy i podsmażaj chwilę, na mniejszym ogniu.
  5. Następnie dodaj pieczarki, paprykę oraz czosnek. Dopraw papryką słodką, wędzoną (na ostrą uważaj) i dodaj oregano. Podsmażaj jeszcze chwilę i zalej całość bulionem, najlepiej z kości wołowych lub wieprzowych. Wystarczą 2 litry.
  6. Zmniejsz moc palnika i dodaj krojone pomidory oraz koncentrat. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie, dopraw do smaku solą i opcjonalnie innymi przyprawami. Zupę gulaszową podawaj gorącą, najlepiej z kromką świeżego chleba. Przed podaniem udekoruj posiekaną zieleniną.

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoja zupa gulaszowa była jeszcze bardziej wyrazista, zamień wieprzowinę na baraninę. Fakt, to mięso trzeba po prostu lubić i nie każdemu odpowiada jego charakterystyczny aromat. Zamiast baraniny sprawdzi się także jagnięcina. Gulaszową możesz zrobić także na samej wołowinie, wówczas łopatkę połącz z pręgą lub żebrami. 

Więcej o: