-
Haps
-
Jak przygotować
- Idealne do jesiennej herbaty, ciast i deserów. Nie do pomyślenia, że zrobisz to w 15 minut
Idealne do jesiennej herbaty, ciast i deserów. Nie do pomyślenia, że zrobisz to w 15 minut
Nie ma nic lepszego, jak ciepła herbata, gdy za oknem jest zimno i nieprzyjemnie. Smakosze tego naparu robią z tego bardzo często rytuał, a do zrobienia jej wykorzystują masę składników. Jednym z nich może być ten syrop, który gotowy jest w 15 minut. Robię go na jesień i nigdy nie żałuję.
Jesienią odsetek osób, które wracają do ciepłych napoi się zwiększa. Wszystko wynika z ochłodzeń i z pogody, która już nas tak nie rozpieszcza. Za oknem oprócz deszczu są również zimne wiatry, a wieczorami i rano nie jest przyjemnie wychodzić z ciepłego domu. Na szczęście nawet przy najgorszej pogodzie możemy wspomóc się ciepłą herbatą, która nas ukoi i rozgrzeje. Jeśli jesteś jej smakoszem, to nie możesz zapomnieć o dodatkach, które dodadzą jej smaku i aromatu. Niektóre z nich możesz bez problemu zrobić w domu i zachować na całą zimę.
Zobacz wideo Czy picie herbaty z cytryną jest szkodliwe dla zdrowia? [NaZdrowie]
Syrop cytrynowy jest świetną propozycją gdy chcesz, aby herbata nie tylko nabrała ciekawego smaku, a także wyglądu. Plastry cytryny zatopione są w słodkiej zalewie, dzięki czemu nie musisz dodatkowo słodzić naparu. Oprócz kwaśnego posmaku możesz w nim wyczuć smak goździków i cynamonu, które idealnie wpasowują się w tę porę roku.
Przepis na cytryny w syropie
Składniki
- 400 ml wody,
- 10 cytryn,
- 20 goździków,
- 3 laski cynamonu,
- 3 szklanki drobnego cukru.
Sposób przygotowania
- Cytryny dokładnie wyszoruj w gorącej wodzie i sparz dodatkowo wrzątkiem.
- Trzy cytryny przetnij na pół i wyciśnij sok, resztę cytryn pokrój w plasterki i usuń znajdujące się w nich pestki. Tak przygotowane plasterki ułóż w wyparzonych i czystych słoikach.
- Do garnka wlej około 400 ml wody, wcześniej wyciśnięty sok z cytryny, dodaj goździki i laski cynamonu. Taką mieszankę ustaw na ogniu i zagotuj.
- Po zagotowaniu dodaj 3 szklanki cukru i gotuj wszystko przez około 10 min. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać, by cukier nie przywarł do dna.
- Z przygotowanego syropu wyłów goździki i laski cynamonu. Gotowy syrop wlej do słoików, w których znajdują się plastry cytryny. Słoiki dokładnie zakręć pasującymi zakrętkami i ustaw do góry dnem.
- Tak przygotowane cytryny świetnie sprawdzą się jako dodatek do jesiennej lub zimowej herbaty, a także do deserów.