Nie mam czasu na szarlotkę, więc rano robię to na patelni. Jest pyszne i błyskawiczne

Co zrobić gdy masz ochotę na szarlotkę do porannej kawy, a tej akurat brak? Mam świetny pomysł, który zrealizujesz w kilka chwil. Dzięki niemu zaspokoisz swoje pragnienia i odkryjesz przepis, który będziesz często wykorzystywać. Od kiedy go znam to wiem, że nie muszę marnować czasu na zagniatanie ciasta.

Czasem nachodzi nas ochota na smaczny i słodki deser, ale nie mamy ochoty go przygotowywać. W takiej sytuacji możemy wybrać się do sklepu lub cukierni i tam zaspokoić swoje potrzeby. Jednak co jeśli nie mamy nawet takiej możliwości? Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie czegoś prostszego, ale równie smacznego. Świetnym przykładem jest dzisiejszy przepis. To, co z niego wychodzi dla niektórych smakuje jak popularny wypiek, czyli szarlotka. Można go zrobić na śniadanie, kolację, lub szybką przekąskę.

Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie

Pewnie zastanawiasz się, co takiego może przypominać ciasto, które wykonuje się tak dokładnie i długo. Nie trzymam cię więcej w niepewności i zdradzę, że chodzi o szarlotkowy omlet. Spód jest bardzo miękki i lekki, a wierzch aromatyczny i pełen smaku. Połączenie jabłek z omletem powala na kolana, a zapach unosi się w całym domu.

Przepis na omlet z jabłkami

Składniki

  • jedno średnie jabłko,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżeczki mąki pszennej,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzać łyżkę wybranego przez siebie tłuszczu.
  2. Jabłko dokładnie umyj, obierz i pozbądź się gniazda nasiennego. Owoc pokrój na plasterki, przełóż do miseczki i wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.
  3. Tak przygotowane jabłko wrzuć na patelnię z gorącym tłuszczem i praż przez kilka minut. Kiedy jabłko zmięknie, ściągnij je z patelni.
  4. Teraz czas na przygotowanie reszty składników. Białka oddziel od żółtek i ubij je z dodatkiem cukru wanilinowego za pomocą miksera na sztywną pianę. Gdy piana będzie miała odpowiednią konsystencję, dodaj do niej żółtka i wszystko razem połącz. 
  5. Na sam koniec wsyp przesianą mąkę i ponownie wszystko połącz. Konsystencja powinna być jednolita.
  6. Gotową masę przełóż na patelnię, na której wcześniej smażone były jabłka. Smaż go z obu stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz, na wierzchu ułóż uprażone jabłka. Według uznania możesz podawać go z dodatkowymi składnikami. Smacznego!
Więcej o: