-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie mam czasu na szarlotkę, więc rano robię to na patelni. Jest pyszne i błyskawiczne
Nie mam czasu na szarlotkę, więc rano robię to na patelni. Jest pyszne i błyskawiczne
Co zrobić gdy masz ochotę na szarlotkę do porannej kawy, a tej akurat brak? Mam świetny pomysł, który zrealizujesz w kilka chwil. Dzięki niemu zaspokoisz swoje pragnienia i odkryjesz przepis, który będziesz często wykorzystywać. Od kiedy go znam to wiem, że nie muszę marnować czasu na zagniatanie ciasta.
Czasem nachodzi nas ochota na smaczny i słodki deser, ale nie mamy ochoty go przygotowywać. W takiej sytuacji możemy wybrać się do sklepu lub cukierni i tam zaspokoić swoje potrzeby. Jednak co jeśli nie mamy nawet takiej możliwości? Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie czegoś prostszego, ale równie smacznego. Świetnym przykładem jest dzisiejszy przepis. To, co z niego wychodzi dla niektórych smakuje jak popularny wypiek, czyli szarlotka. Można go zrobić na śniadanie, kolację, lub szybką przekąskę.
Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie
Pewnie zastanawiasz się, co takiego może przypominać ciasto, które wykonuje się tak dokładnie i długo. Nie trzymam cię więcej w niepewności i zdradzę, że chodzi o szarlotkowy omlet. Spód jest bardzo miękki i lekki, a wierzch aromatyczny i pełen smaku. Połączenie jabłek z omletem powala na kolana, a zapach unosi się w całym domu.
Przepis na omlet z jabłkami
Składniki
- jedno średnie jabłko,
- 2 jajka,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki mąki pszennej,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzać łyżkę wybranego przez siebie tłuszczu.
- Jabłko dokładnie umyj, obierz i pozbądź się gniazda nasiennego. Owoc pokrój na plasterki, przełóż do miseczki i wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.
- Tak przygotowane jabłko wrzuć na patelnię z gorącym tłuszczem i praż przez kilka minut. Kiedy jabłko zmięknie, ściągnij je z patelni.
- Teraz czas na przygotowanie reszty składników. Białka oddziel od żółtek i ubij je z dodatkiem cukru wanilinowego za pomocą miksera na sztywną pianę. Gdy piana będzie miała odpowiednią konsystencję, dodaj do niej żółtka i wszystko razem połącz.
- Na sam koniec wsyp przesianą mąkę i ponownie wszystko połącz. Konsystencja powinna być jednolita.
- Gotową masę przełóż na patelnię, na której wcześniej smażone były jabłka. Smaż go z obu stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz, na wierzchu ułóż uprażone jabłka. Według uznania możesz podawać go z dodatkowymi składnikami. Smacznego!