Co zrobić gdy masz ochotę na szarlotkę do porannej kawy, a tej akurat brak? Mam świetny pomysł, który zrealizujesz w kilka chwil. Dzięki niemu zaspokoisz swoje pragnienia i odkryjesz przepis, który będziesz często wykorzystywać. Od kiedy go znam to wiem, że nie muszę marnować czasu na zagniatanie ciasta.
Fot. Shutterstock, Kolpakova Svetlana
REKLAMA
REKLAMA
Czasem nachodzi nas ochota na smaczny i słodki deser, ale nie mamy ochoty go przygotowywać. W takiej sytuacji możemy wybrać się do sklepu lub cukierni i tam zaspokoić swoje potrzeby. Jednak co jeśli nie mamy nawet takiej możliwości? Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie czegoś prostszego, ale równie smacznego. Świetnym przykładem jest dzisiejszy przepis. To, co z niego wychodzi dla niektórych smakuje jak popularny wypiek, czyli szarlotka. Można go zrobić na śniadanie, kolację, lub szybką przekąskę.
REKLAMA
Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie
Pewnie zastanawiasz się, co takiego może przypominać ciasto, które wykonuje się tak dokładnie i długo. Nie trzymam cię więcej w niepewności i zdradzę, że chodzi o szarlotkowy omlet. Spód jest bardzo miękki i lekki, a wierzch aromatyczny i pełen smaku. Połączenie jabłek z omletem powala na kolana, a zapach unosi się w całym domu.
Przepis na omlet z jabłkami
Składniki
jedno średnie jabłko,
2 jajka,
łyżeczka cukru,
łyżeczka cukru wanilinowego,
pół łyżeczki cynamonu,
3 łyżeczki mąki pszennej,
masło do smażenia.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać łyżkę wybranego przez siebie tłuszczu.
Jabłko dokładnie umyj, obierz i pozbądź się gniazda nasiennego. Owoc pokrój na plasterki, przełóż do miseczki i wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.
Tak przygotowane jabłko wrzuć na patelnię z gorącym tłuszczem i praż przez kilka minut. Kiedy jabłko zmięknie, ściągnij je z patelni.
Teraz czas na przygotowanie reszty składników. Białka oddziel od żółtek i ubij je z dodatkiem cukru wanilinowego za pomocą miksera na sztywną pianę. Gdy piana będzie miała odpowiednią konsystencję, dodaj do niej żółtka i wszystko razem połącz.
Na sam koniec wsyp przesianą mąkę i ponownie wszystko połącz. Konsystencja powinna być jednolita.
Gotową masę przełóż na patelnię, na której wcześniej smażone były jabłka. Smaż go z obu stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz, na wierzchu ułóż uprażone jabłka. Według uznania możesz podawać go z dodatkowymi składnikami. Smacznego!