To dzieje się z organizmem, gdy pijesz go codziennie. Lista jest tak długa, że sama nie wierzę

Prozdrowotne soki są jeszcze lepsze, gdy wykonuje się je samodzielnie. Dzięki temu ma się pewność, co się w nich znajduje i nie ma w nich konserwantów i barwników. Jednak niektóre tego typu napoje są bardzo niedoceniane. Ten w szczególności, a powoduje wiele zalet, o których warto wspomnieć.

Niektórzy widzą danie lub przekąskę zrobioną z buraka tylko raz w roku - w Wigilię, gdy je się barszcz z uszkami. Jest tak dlatego, bo dalej niewiele osób wie, jak dobrze buraki wpływają na nasz organizm. Gdyby świadomość była większa, jestem przekonana, że ten napój byłby pity przez nas codziennie. Co jednak dzieje się z organizmem, gdy przyjmuje codziennie taki sok? Zanim do tego dojdziemy, na samym początku trzeba wspomnieć o tym, że warzywa te są bogate w składniki odżywcze, które wspierają nasze ciało na różnych poziomach. Przede wszystkim, buraki są doskonałym źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co wspiera naszą odporność i chroni przed starzeniem się organizmu. Dodatkowo, buraki zawierają duże ilości żelaza i kwasu foliowego, które są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek.

Zobacz wideo Drink z buraka

Musisz uwierzyć mi na słowo, że zrobienie soku z buraków jest naprawdę proste. Ten łatwy i szybki napój można zrobić już dziś, ponieważ naprawdę jest wart picia. Mówiąc o burakach, nie można zapomnieć o innych zaletach. Kolejnym atutem jest to, że buraki wspomagają oczyszczanie organizmu. Dzięki zawartości betainy wspierają pracę wątroby i procesy detoksykacyjne. Dodatek imbiru w poniższym przepisie wzmacnia właściwości przeciwzapalne, a cytryna i miód dodają nie tylko smaku, ale również dodatkowej dawki witaminy C, która wspiera odporność. Codzienne picie takiego soku może przyczynić się do lepszego samopoczucia, większej energii, a także poprawy stanu skóry.

Przepis na sok z buraka

Składniki

  • 500 ml wody,
  • 4 duże buraki,
  • jabłko,
  • duży kawałek imbiru,
  • sok z jednej cytryny,
  • łyżka miodu.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowywanie soku zacznij od obrania i pokrojenia na mniejsze kawałki buraków, a także imbiru. Jabłko przemyj, obierz i usuń gniazda nasienne, również pokrój je na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki umieść w sokowirówce lub zmiksuj za pomocą blendera.
  2. Gdy produkty zostaną zmiksowane, dodaj do nich sok z cytryny, a także miód. Wszystko dokładnie zamieszaj do połączenia.
  3. Do tak przyrządzonych produktów wlej wodę i ponownie zamieszaj. Właśnie tak powstał sok, który później możesz przelać do butelek i przechowywać w lodówce.
Więcej o: