-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto na Wszystkich Świętych, które podam rodzinie. Szarlotka to przy tym żadna rewelacja
Ciasto na Wszystkich Świętych, które podam rodzinie. Szarlotka i sernik to przy tym żadna rewelacja
Wszystkich świętych to czas zadumy i refleksji. To nie tylko czas wspominania najbliższych, których już z nami nie ma. To również wspólne chwile z tymi, którzy mogą cieszyć nas swoją obecnością. By ten czas był jeszcze lepszy, do kawy i herbaty warto zrobić to ciasto. Inne wypieki się przy nim chowają.
Dzień Wszystkich Świętych to wyjątkowy czas, gdy spokój i harmonia wkrada się do naszego życia. Odwiedzamy tych, których już z nami nie ma, a także widzimy się z tymi, którzy są. Te chwile warto wypełnić refleksjami, odpoczynkiem i rodzinnymi rozmowami. Nic nie jest bardziej idealne, gdy rodzina spotyka się przy wspólnym stole. Takie chwile powinien dopełniać smaczny posiłek, a także słodki deser. Świetnym wyborem będzie zrobienie makowca ze śliwkami. Ciasto to ma w sobie 4 różne warstwy, a każda wyróżnia się czymś ciekawym. Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych, to ten wybór jest idealny.
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Przepis na makowiec ze śliwkami
Składniki na kruche ciasto
- 800 g mąki tortowej,
- 2 łyżki margaryny lub masła,
- pół szklanki cukru,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na kruszonkę
- pół szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła.
- Składniki dodatkowe
- 1 kg śliwek węgierek,
- 850 g gotowej masy makowej z bakaliami.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie ciasta zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Żółtka oddziel od białek, następnie żółtka utrzyj wraz z cukrem na gładką masę.
- Margarynę podziel na mniejsze kawałki i zagnieć ją wraz z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Do składników dodaj jajka, szczyptę soli i śmietanę. Wszystko zagnieć na jednolite ciasto, jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej mąki.
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie na blacie ułóż papier do pieczenia i bezpośrednio na nim rozwałkuj ciasto na równy placek. Placek wraz z papierem przełóż do blaszki, nadmiarem ciasta możesz wylepić boki.
- Teraz czas na kruszonkę. Mąkę przesiej od miski i połącz z cukrem. Dodaj posiekane masło i za pomocą dłoni ugniataj wszystko, do momentu powstania grudek.
- Na cieście znajdującym się w blaszce wyłóż równomiernie masę makową. Jeśli uważasz, że jest jej za mało, możesz użyć drugiej puszki. Na maku ułóż wcześniej umyte, wydrążone i podzielone na pół śliwki. Całość możesz jeszcze dodatkowo posypać cukrem.
- Gotowe ciasto posyp przygotowaną kruszonką i wstaw do nagrzanego do 170°C. Wypiek piecz przez około godzinę. Po tym czasie pozostaw go do wystudzenia i podawaj z ciepłymi napojami. Smacznego!