Sałatka makaronowa z szynką, porem i ogórkiem to fantastyczna i bardzo bezpieczna opcja, jeśli chodzi o poczęstunek podczas imprez i różnych świąt. Jest sycąca i bardzo szybko dodaje energii, a w zasadzie robi się ją tyle, co gotuje się i studzi makaron. Jaki najlepiej wybrać do tej sałatki? Opcji jest wiele, polecam drobny, nawet nitki, z którymi podajemy rosół. Sprawdzą się też kolanka, kokardki lub świderki albo drobne muszelki.
Zobacz wideo Zobacz klasyczny przepis na sałatkę gyros
Sałatka z makaronem na każdą okazję. Zniknie szybciej, niż się spodziewasz
Składniki:
- ok. 300 g makaronu,
- ok. 300 g szynki w kawałku,
- 1 średni por,
- puszka kukurydzy,
- kilka większych ogórków kiszonych,
- majonez,
- sól, pieprz, szczypta curry i ostrej papryki.
Sałatka z makaronem - sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj, że powinien być ugotowany al dente. Następnie opłucz makaron pod zimną wodą, by wypłukać nadmiar skrobi. Wówczas makaron się nie sklei.
- Kiedy makaron się gotuje, zajmij się resztą składników. Szynkę pokrój i ogórki pokrój w kostkę. Por posiekaj w cienkie paski i wszystko przełóż do miski.
- Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do reszty składników. Dołóż makaron, dopraw solą, pieprzem, odrobiną curry i szczyptą ostrej papryki.
- Całość wymieszaj z niewielką ilością majonezu, powinien jedynie oblepić składniki. Dla smaku możesz dodać 2 łyżeczki musztardy.
Gotową sałatkę włóż na kilka godzin do lodówki, by smaki zdążyły się przegryźć. Ten przepis jest jedynie wskazówką, możesz go dowolnie modyfikować. Na przykład zamiast szynki możesz użyć wędzonego kurczaka lub podsmażony filet. Zamiast zwykłego makaronu nada się też makaron instant, który kupisz w sklepach z azjatyckimi produktami, a zamiast kukurydzy możesz dodać groszek.