Kapusta kiszona też może się zepsuć. Jak to sprawdzić? 10 sekund i od razu będziesz wiedzieć

Jak rozpoznać zepsutą kapustę kiszoną? To nie takie trudne, jak mogłoby się zdawać. Po otwarciu słoika zwróć uwagę na dwie rzeczy, a odpowiedź będziesz mieć jak na tacy. Unikniesz możliwego zatrucia, a przy okazji uratujesz szykowane danie.

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to prawdziwa kopalnia witamin i zdrowia. Przede wszystkim są pyszne i możemy wykorzystać je na wiele sposobów. Zdarza się jednak, że po zakupach w sklepie czy otworzeniu słoika z piwnicy okazuje się, iż nie nadają się do spożycia. Jak na pierwszy rzut oka to rozpoznać?

Co daje jedzenie kapusty kiszonej? Warto włączyć ją do diety

Kapusta kiszona to nie tylko doskonały dodatek do obiadu, lecz także niekiedy główny składnik typowo polskich dań, m.in. bigosu, pierogów, krokietów, łazanek czy pasztecików. Nic dziwnego, że tak chętnie się nią zajadamy. Tym bardziej że jest nie tylko pyszna, lecz także i zdrowa. To bogate, acz niskokaloryczne źródło witaminy C, dzięki czemu porządnie wzmacnia odporność. Znajdziesz w niej też witaminę A, E, z grupy B, K, magnez, żelazo, wapń i potas. Ponadto dobrze wpływa na procesy trawienia, układ pokarmowy, a nawet kondycję skóry. Warto jednak widzieć, że mimo iż powstaje w wyniku fermentacji, również może się zepsuć.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Jak rozpoznać zepsutą kapustę kiszoną? Zwróć uwagę na dwie rzeczy

Niezależnie od tego, czy kupiłeś kapustę kiszoną w sklepie, czy może zrobiłeś ją do słoików i teraz chcesz wykorzystać, zanim to zrobisz, sprawdź, czy przypadkiem się nie zepsuła. Winę za taki stan rzeczy zazwyczaj ponosi złe przechowywanie (np. w jasnym i ciepłym miejscu). Tak więc po otwarciu zwróć uwagę na dwie rzeczy:

  • zapach - zepsuta kapusta kiszona koszmarnie śmierdzi, przez co naprawdę trudno przeoczyć ten fakt,
  • wygląd - sprawdź, czy kapusta, jak i wypływający z niej sok się nie pienią i nie powstają bąbelki, gdyż jest to jasna oznaka zepsucia. Oprócz tego mogą też pojawić się czarne bądź czerwone plamki. 

Jeśli zauważyłeś któryś z powyższych sygnałów, niestety, kapusta kiszona powinna wylądować nie na talerzu, a w koszu. W przeciwnym wypadku narażasz się na przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nie wspominając, że jedzenie będzie po prostu niesmaczne. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: