Zupa ziemniaczana, ale w czeskiej wersji, to ciekawe, jednogarnkowe danie, w którym aż roi się od pysznych dodatków. Dzięki temu jest nie tylko wyjątkowo smaczna, lecz także niezwykle sycąca. Nawet na wielki głód wystarczy zaledwie jedna miska.
To idealna zupa na jesień. W czeskiej wersji syci na długo. Nie potrzebujesz drugiego dania. Fot. istockphot.com / donstock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli nie przepadasz za lichymi zupami, w których dodatkiem jest tylko makaron bądź ryż, przygotuj ziemniaczaną rodem z Czech. To wspaniała opcja zwłaszcza na jesień i zimę, gdyż syci i rozgrzewa, a ponadto smakuje wybornie. Do tego jest nietrudna w przygotowaniu.
REKLAMA
Co dodajemy do zupy ziemniaczanej? Zapomnij o tradycyjnej wersji
Kuchnia czeska obfituje w wiele ciekawych, a przy tym stosunkowo łatwych przepisów, z którymi poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Mimo pozornej prostoty dania zachwycają aromatem, głębią smaku oraz licznymi dodatkami. Nie ma szans, byś po którymś z nich wciąż odczuwał głód. Chodzi o to, aby zjeść nie tylko smacznie, lecz także konkretnie. Idealnym tego przykładem jest czeska zupa ziemniaczana. Czego będziesz potrzebować, by ją przygotować?
dwa kawałki porządnej, smacznej kiełbasy dobrej jakości,
2 średniej wielkości cebule,
1 pietruszkę,
2 marchewki,
2 łodygi selera naciowego,
1/2 szklanki suszonych grzybów (ok. 70 g),
2 łyżki mąki,
1,5 litra wody (6 szklanek),
2-3 łyżki masła,
odrobina oleju,
5-6 ząbków czosnku,
przyprawy: przede wszystkim sól, pieprz i majeranek (2 łyżki), dodatkowo 2 liście laurowe i kminek.
Gotowanie zupyfot. Michal Balog / unsplash.com
Jak zrobić kartoflankę? Zupę przyrządź "po czesku" a zachwyci nawet wybredne podniebienia
Zanim zaczniesz robić zupę, zacznij od przygotowania grzybów. Dwie godziny wcześniej namocz je w zimnej wodzie i zostaw. Co dalej?
Kiełbasę pokrój w grubą kostkę, wrzuć do garnka z odrobiną oleju i podsmaż. W międzyczasie pokrój warzywa: cebulę, pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i selera. Gdy kiełbasa delikatnie się zarumieni, dorzuć do niej cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
Następnie dorzuć pozostałe warzywa i cały czas mieszając, smaż przez 6-7 kolejne minut.
Dodaj odsączone grzyby, całość zalej czystą wodą, dorzuć przyprawy (poza majerankiem), przykryj i gotuj na małym ogniu 25-30 minut.
Przygotuj zasmażkę: na patelni rozpuść masło, dodaj i podsmaż mąkę, dodaj niepełną chochelkę zupy, wymieszaj, by nie powstały grudki, po czym całość dodaj do wywaru.
Gotuj wywar przez kolejne 15 minut, a pomiędzy zetrzyj czosnek i wymieszaj go z majerankiem. Dodaj całość do zupy i wymieszaj. Smacznego!
PORADA! Zupę ziemniaczaną najlepiej podawać z ulubionym, białym pieczywem. Możesz wcześniej posmarować je masłem, przyprawić wedle uznania i delikatnie zapiec, by było aromatyczne i chrupiące. Idealnie uzupełni smak potrawy.