• Link został skopiowany

Zapomnij o wodnistej kartoflance. Ta zupa w wersji po czesku jest gęsta, sycąca i pachnie lasem

Czesi wiedzą, jak robić zupy, które naprawdę nasycą i rozgrzeją. Kartoflanka w ich wydaniu to coś więcej niż ziemniaki pływające w wodzie. To gęsta, aromatyczna zupa z grzybami, kiełbasą i przyprawami. Idealna na chłodne dni, gdy potrzebujesz konkretnego, domowego smaku. A co najlepsze, jej przygotowanie jest proste i nie wymaga wymyślnych składników.
Zupa (zdjęcie ilustracyjne)
Veronika Kovalenko/iStock

Jesienne obiady nie muszą być nudne. Wystarczy odrobina inspiracji z czeskiej kuchni, by klasyczna zupa ziemniaczana nabrała głębi smaku i aromatu. Grzyby, czosnek i zasmażka sprawiają, że danie nabiera "treśc" i staje się naprawdę sycące. To opcja idealna dla zabieganych – przepis jest prosty, ale efekt imponujący.

Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę

Co dodajemy do zupy ziemniaczanej? Zapomnij o tradycyjnej wersji

Kuchnia czeska obfituje w wiele ciekawych, a przy tym stosunkowo łatwych przepisów, z którymi poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Mimo pozornej prostoty dania zachwycają aromatem, głębią smaku oraz licznymi dodatkami. Nie ma szans, byś po którymś z nich wciąż odczuwał głód. Chodzi o to, aby zjeść nie tylko smacznie, lecz także konkretnie. Idealnym tego przykładem jest czeska zupa ziemniaczana. Czego będziesz potrzebować, by ją przygotować?

  • 5 dużych ziemniaków,
  • dwa kawałki porządnej, smacznej kiełbasy dobrej jakości,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 1 pietruszkę,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów (ok. 70 g),
  • 2 łyżki mąki,
  • 1,5 litra wody (6 szklanek),
  • 2-3 łyżki masła,
  • odrobina oleju,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • przyprawy: przede wszystkim sól, pieprz i majeranek (2 łyżki), dodatkowo 2 liście laurowe i kminek.
Gotowanie zupy
Gotowanie zupyfot. Michal Balog / unsplash.com

Jak zrobić kartoflankę? Zupę przyrządź "po czesku" a zachwyci nawet wybredne podniebienia

Zanim zaczniesz robić zupę, zacznij od przygotowania grzybów. Dwie godziny wcześniej namocz je w zimnej wodzie i zostaw. Co dalej?

  1. Kiełbasę pokrój w grubą kostkę, wrzuć do garnka z odrobiną oleju i podsmaż. W międzyczasie pokrój warzywa: cebulę, pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i selera. Gdy kiełbasa delikatnie się zarumieni, dorzuć do niej cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
  2. Następnie dorzuć pozostałe warzywa i cały czas mieszając, smaż przez 6-7 kolejne minut. 
  3. Dodaj odsączone grzyby, całość zalej czystą wodą, dorzuć przyprawy (poza majerankiem), przykryj i gotuj na małym ogniu 25-30 minut. 
  4. Przygotuj zasmażkę: na patelni rozpuść masło, dodaj i podsmaż mąkę, dodaj niepełną chochelkę zupy, wymieszaj, by nie powstały grudki, po czym całość dodaj do wywaru. 
  5. Gotuj wywar przez kolejne 15 minut, a pomiędzy zetrzyj czosnek i wymieszaj go z majerankiem. Dodaj całość do zupy i wymieszaj. Smacznego!

PORADA! Zupę ziemniaczaną najlepiej podawać z ulubionym, białym pieczywem. Możesz wcześniej posmarować je masłem, przyprawić wedle uznania i delikatnie zapiec, by było aromatyczne i chrupiące. Idealnie uzupełni smak potrawy.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: