Zapas suszonych grzybów zebranych jesienią to dokonała baza pod grzybową zupę wigilijną, która dawniej biła rekordy popularności ze względu na prosty przepis i powszechnie dostępne składniki. Podpowiadamy, jak odtworzyć ten tradycyjny przepis.
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Zupa grzybowa wigilijna - lista składników
Oprócz grzybów, do przygotowania zupy na święta wystarczą podstawowe składniki, które można znaleźć w niemal w każdej kuchni. Przed wyprawą na zakupy warto sprawdzić, co już jest w lodówce. Filozofia zero waste, czyli niemarnowanie jedzenia, to dobry patent na świąteczne oszczędności.
- 30 g suszonych grzybów (np. borowików, podgrzybków lub mieszanka grzybów leśnych),
- 1 litr wody,
- 1 średnia cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1 liść laurowy,
- 2-3 ziela angielskie,
- 1-2 łyżki śmietany 18%,
- Sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 ziemniak,
- 2 łyżki oleju lub masła do smażenia.
Zupa grzybowa przepis krok po kroku
- Suszone grzyby dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej je ok. jedną szklanką ciepłej wody i odstaw na 30-60 minut, aby zmiękły. Po tym czasie odcedź grzyby, zachowując wodę, w której się moczyły - ta woda będzie bazą dla zupy.
- W dużym garnku zagotuj litr wody. Dodaj do niej namoczone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Ziemniaka obierz i pokrój w małą kostkę (opcjonalnie, jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej treściwa). Na patelni rozgrzej olej lub masło i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż będą miękkie i lekko złociste.
- Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek do gotujących się grzybów. Jeśli dodajesz ziemniaka, wrzuć go teraz do garnka. Wlej też wodę z grzybów. Gotuj zupę przez kolejne 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Jeśli chcesz, możesz zagęścić zupę łyżką mąki (zmieszaj ją wcześniej z odrobinką wody lub zupy i wlej do garnka, mieszając, aby nie powstały grudki). Na koniec dodaj majeranek (jeśli używasz) oraz dopraw solą i pieprzem według smaku. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, możesz dodać trochę wody lub bulionu.
- Wlej śmietanę do gorącej zupy, mieszając, aby się dobrze połączyła i gotuj jeszcze przez kilka minut. Zupa będzie miała kremową konsystencję i delikatniejszy smak.
- Podawaj gorącą zupę grzybową wigilijną w miseczkach, ewentualnie posypaną świeżo mielonym pieprzem lub z odrobiną świeżych ziół.
Zupę grzybową w Wigilię możesz podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną, pęczakiem albo z łazankami lub ulubionym makaronem.
Zupa grzybowa z suszonymi grzybami. Jak podawać?
Przepis na zupę grzybową wymaga odpowiedniej oprawy. Jak powinno podawać się pierwsze danie zgodnie z zasadami etykiety? Jeśli przy stole zgromadziło się dużo gości, zupę w wazie stawiamy pośrodku. Następnie gospodarz lub gospodyni nalewa zupę gościom. Zupa grzybowa z suszonymi grzybami wymaga głębszych misek lub głębokich talerzy. Zawsze na początek zupę nalewamy kobietom, zaczynając od nestorki rodu. Pod naczyniem na zupę stawiamy dodatkowy talerzyk, na który goście mogą odłożyć łyżkę, nie brudząc talerza przeznaczonego na drugie danie. Na Wigilii zupa grzybowa może być dobrą alternatywą dla tradycyjnego barszczu z uszkami. To też dobry pomysł na pierwsze danie na Boże Narodzenie.