-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa na Halloween i idealna na przeziębienie. Smakuje bosko i odstrasza wampiry
Zupa na Halloween i idealna na przeziębienie. Smakuje bosko i odstrasza wampiry
Jaka zupa najbardziej rozgrzewa? Pewnie większość z nas odpowie z miejsca, że rosół. Możliwe, że to świetna zupa na rozgrzanie, ale jest inna, dużo lepsza, która smakuje po prostu świetnie. Przyda się sporo czosnku i dobry wywar. Tak pokrzepiają się górale.
Zupa czosnkowa to klasyka południowej Polski oraz naszych sąsiadów z Czech i Słowacji. Przepis na zupę czosnkową jest prosty, jednak ta, którą jadłam w jednej z zakopiańskich restauracji, bije na głowę wszystkie inne. Na szczęście nie trzeba wybierać się do zakopiańskiej restauracji, żeby ją zjeść. To zupa idealna na przeziębienie i świetna na poczęstunek podczas Halloween. Dlaczego? Bo doskonale odstrasza wampiry. To oczywiście anegdota, tak czy inaczej zupa czosnkowa bardzo dobrze rozgrzewa, syci i smakuje genialnie. Oto przepis na idealną zupę na jesień.
Zobacz wideo Zobacz nasze sposoby na idealny rosół
Zupa czosnkowa - przepis na najlepszą zupę na jesień
Składniki:
- 2 l esencjonalnego bulionu na baraninie, kościach i kaczce,
- 1 średnia cebula,
- 2 średnie główki czosnku,
- 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka owczego lub koziego twarogu,
- grzanki i twardy ser do podania,
- pietruszka do dekoracji.
Zupa czosnkowa - sposób wykonania
- Przygotuj rondel lub garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Później dodaj pokruszony ser i podsmażaj, aż się rozpuści.
- Zalej całość gorącym, odcedzonym bulionem. Zmniejsz moc palnika i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Czosnek możesz także posiekać na bardzo drobne kawałki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
- Kiedy zupa już będzie pięknie pachniała czosnkiem, dodaj zahartowaną śmietanę. Gotuj jeszcze przez kilka minut i podawaj z grzankami, startym, twardym serem i natką pietruszki.