Zupa na Halloween i idealna na przeziębienie. Smakuje bosko i odstrasza wampiry

Jaka zupa najbardziej rozgrzewa? Pewnie większość z nas odpowie z miejsca, że rosół. Możliwe, że to świetna zupa na rozgrzanie, ale jest inna, dużo lepsza, która smakuje po prostu świetnie. Przyda się sporo czosnku i dobry wywar. Tak pokrzepiają się górale.

Zupa czosnkowa to klasyka południowej Polski oraz naszych sąsiadów z Czech i Słowacji. Przepis na zupę czosnkową jest prosty, jednak ta, którą jadłam w jednej z zakopiańskich restauracji, bije na głowę wszystkie inne. Na szczęście nie trzeba wybierać się do zakopiańskiej restauracji, żeby ją zjeść. To zupa idealna na przeziębienie i świetna na poczęstunek podczas Halloween. Dlaczego? Bo doskonale odstrasza wampiry. To oczywiście anegdota, tak czy inaczej zupa czosnkowa bardzo dobrze rozgrzewa, syci i smakuje genialnie. Oto przepis na idealną zupę na jesień.

Zobacz wideo Zobacz nasze sposoby na idealny rosół

Zupa czosnkowa - przepis na najlepszą zupę na jesień

Składniki:

  • 2 l esencjonalnego bulionu na baraninie, kościach i kaczce,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 średnie główki czosnku,
  • 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka owczego lub koziego twarogu,
  • grzanki i twardy ser do podania,
  • pietruszka do dekoracji.

Zupa czosnkowa - sposób wykonania

  1. Przygotuj rondel lub garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Później dodaj pokruszony ser i podsmażaj, aż się rozpuści.
  2. Zalej całość gorącym, odcedzonym bulionem. Zmniejsz moc palnika i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Czosnek możesz także posiekać na bardzo drobne kawałki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
  3. Kiedy zupa już będzie pięknie pachniała czosnkiem, dodaj zahartowaną śmietanę. Gotuj jeszcze przez kilka minut i podawaj z grzankami, startym, twardym serem i natką pietruszki.
Więcej o: