• Link został skopiowany

Wszystkie składniki masz już w domu, więc zrób ten obiad. Przydadzą się zbiory z grzybobrania

Na pierwszy rzut oka gotowanie nie jest wcale takie skomplikowane. Trudności pojawiają się wtedy, gdy musimy codziennie wymyślać coraz to nowsze przepisy. Wtedy na ratunek przychodzą receptury, które nie wpadają nam do głowy od razu. Jedną z nich znajdziesz poniżej. Przy tym obiedzie nikt nie przejdzie obojętnie.
Risotto z grzybami leśnymi to idealny obiad na jesień.
Fot. iStock, Proformabooks

Jesteś fanem prostych, ale pożywnych i smacznych potraw? A może masz pustkę w lodówce i szukasz dania, które nie wymaga za wiele składników? Niezależnie na które pytanie odpowiedź była twierdząca, poniższy przepis jest idealny. Świetnie sprawdzi się w roli błyskawicznego obiadu, lecz również możesz zrobić je na romantyczną kolację. Przydadzą się do niego zbiory z ostatniego grzybobrania.

Zobacz wideo Risotto grzybowe z boczkiem [PRZEPIS]

Risotto z grzybami to wyśmienita, ale bardzo prosta propozycja obiadowa. Lista składników ogranicza się do kilku produktów, które razem tworzą ten wyjątkowy aromat. Jeśli jesteś zapalonym grzybiarzem, to świetnie się składa, ponieważ będziesz mógł wykorzystać swoje zapasy. Jeśli jednak nie masz pod ręką świeżych grzybów, możesz wykorzystać suszoną lub mrożoną wersję.

Przepis na risotto z grzybami

Składniki

  • 250 g ryżu arborio,
  • 300 g ulubionych grzybów,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka koperku,
  • 2 łyżki masła,
  • 400 ml bulionu grzybowego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do dużego garnka wlej przygotowany wcześniej bulion grzybowy, doprowadź go do wrzenia, a następnie wrzuć do niego ryż. Gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gdy zmięknie, odcedź go i odstaw na chwilę na bok.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smaż ją przez kilka chwil, by lekko się zarumieniła, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Gdy warzywa lekko się podsmażą, dodaj do nich wcześniej dobrze wyczyszczone i posiekane na mniejsze kawałki grzyby. Podlej składniki bulionem grzybowym i duś przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając, by nic nie przywarło do spodu.
  4. Do tak przygotowanej mieszanki wrzuć wcześniej ugotowany ryż i porządnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz według swoich preferencji smakowych. Przed podaniem obsyp porcje porcją posiekanego koperku. Smacznego!
Więcej o: