Sałatka milionera to pyszna sałatka warstwowa, która zrobi furorę na każdej imprezie. Jej bazą jest wybrane mięso - albo pierś z kurczaka, albo wędlina. Poza tym składają się na nią liczne warzywa, takie jak por, ogórek, pomidor i papryka. Dopełnieniem tej pełnej smaku sałatki są jajka, żółty ser oraz wyrazisty sos. Można układać ją wedle uznania, ale najlepiej, jeśli na samym dole naczynia znajdzie się kurczak, a na górze starty ser udekorowany ulubioną zieleniną.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą i dokładnie mieszamy, tak by obkleiła każdy kawałek. Pozostawiamy na kilkanaście minut, żeby smak wniknął w mięso.
W międzyczasie możemy przygotować pozostałe składniki na sałatkę milionera. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo kroimy paprykę oraz pomidory. Myjemy i osuszamy również por. Potem kroimy go w plasterki. W kostkę kroimy ugotowane jajka, a kukurydzę odsączamy z zalewki z puszki. Koperek siekamy.
Robimy również sos. Bez niego sałatka milionera się nie obejdzie. W naczyniu mieszamy majonez, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wracamy do piersi z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso na złoto. Powinno być rumiane ze wszystkich stron. Gdy przestygnie, układamy warstwową sałatkę milionera. Na sam dół kładziemy kurczaka. Potem por, kukurydzę, sos majonezowo-jogurtowy, paprykę, ogórek, jajka, pomidory, a wszystko posypujemy startym serem. Wierzch dekorujemy koperkiem lub pietruszką.
Sałatka milionera może zostać wzbogacona jeszcze innymi składnikami. Jeśli lubisz, możesz dodać do niej np. fasolę z puszki oraz/lub groszek. Można też nieco zmodyfikować przepis i zrezygnować z żółtego sera, a warstwę wierzchnią zrobić ze startych jajek ugotowanych na twardo. Sałatkę można też dekorować wedle uznania, np. cząstkami pomidorków koktajlowych.