-
Haps
-
Jak przygotować
- Pyszna i bosko kremowa. Do zupy pieczarkowej dodaj dwa sery, a smak wystrzeli cię z kapci
Pyszna i bosko kremowa. Do zupy pieczarkowej dodaj dwa sery, a smak wystrzeli cię z kapci
Zupa pieczarkowa to taki obiadowy pewniaczek. Zawsze, kiedy pojawia się na stole, każdy chętnie się nią zajada i trudno się temu dziwić, jest naprawdę smaczna. Jednak może być jeszcze smaczniejsza, jeśli dodasz do niej dwa konkretne sery.
Zupa pieczarkowa to chyba najczęściej gotowana zupa w polskich domach zaraz po rosole i pomidorowej. Nie powinno nas to w zasadzie dziwić, ponieważ jest łatwa, naprawdę smaczna i dość szybka w przygotowaniu. Jednak to, co łatwe i szybkie, wcale nie musi być traktowane po macoszemu, dlatego zupę pieczarkową polecam traktować z należytym szacunkiem. A szacunek okazuje się jej, dodając do niej dwa sery - ricottę i fetę. Może te dodatki w pierwszej chwili nie wydają się czymś wyjątkowym, ale do pieczarkowej pasują idealnie.
Zobacz wideo Zobacz przepis na obłędną zupę
Zupa pieczarkowa podwójnie serowa. Najlepszy przepis na obiad
Składniki:
- 500-700 g pieczarek,
- 1 por,
- ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
- czubata łyżka sera w typie greckiej fety,
- ok. 300 g ricotty,
- masło,
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
- do podania makaron lub grzanki.
Zupa pieczarkowa z ricottą i fetą - sposób wykonania:
- Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Ja obieram pieczarki tylko wtedy, kiedy "pokazały blaszki". Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Por posiekaj dość drobno. Możesz posiekać także dwa ząbki czosnku dla aromatu.
- Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu. Pamiętaj, że pieczarki powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj ricottę oraz fetę. Gotuj, aż sery się rozpuszczą i dopraw do smaku pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - pieczarki były solone, poza tym ser w typie fety także jest dość słony.