Pyszna i bosko kremowa. Do zupy pieczarkowej dodaj dwa sery, a smak wystrzeli cię z kapci

Zupa pieczarkowa to taki obiadowy pewniaczek. Zawsze, kiedy pojawia się na stole, każdy chętnie się nią zajada i trudno się temu dziwić, jest naprawdę smaczna. Jednak może być jeszcze smaczniejsza, jeśli dodasz do niej dwa konkretne sery.

Zupa pieczarkowa to chyba najczęściej gotowana zupa w polskich domach zaraz po rosole i pomidorowej. Nie powinno nas to w zasadzie dziwić, ponieważ jest łatwa, naprawdę smaczna i dość szybka w przygotowaniu. Jednak to, co łatwe i szybkie, wcale nie musi być traktowane po macoszemu, dlatego zupę pieczarkową polecam traktować z należytym szacunkiem. A szacunek okazuje się jej, dodając do niej dwa sery - ricottę i fetę. Może te dodatki w pierwszej chwili nie wydają się czymś wyjątkowym, ale do pieczarkowej pasują idealnie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na obłędną zupę

Zupa pieczarkowa podwójnie serowa. Najlepszy przepis na obiad

Składniki:

  • 500-700 g pieczarek,
  • 1 por,
  • ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • czubata łyżka sera w typie greckiej fety,
  • ok. 300 g ricotty,
  • masło,
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  • do podania makaron lub grzanki.

Zupa pieczarkowa z ricottą i fetą - sposób wykonania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Ja obieram pieczarki tylko wtedy, kiedy "pokazały blaszki". Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Por posiekaj dość drobno. Możesz posiekać także dwa ząbki czosnku dla aromatu.
  2. Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
  3. Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu. Pamiętaj, że pieczarki powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj ricottę oraz fetę. Gotuj, aż sery się rozpuszczą i dopraw do smaku pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - pieczarki były solone, poza tym ser w typie fety także jest dość słony.
Więcej o: