Weź filet, ostry nóż i kilka dodatków. Zrobisz kotlety lepsze od mielonych i schabowych

Polacy kochają kotlety i trudno wyobrazić sobie bez nich typowy polski obiad. Czy to mielone, czy schabowe, kotlecik musi być. Jednak dziś mamy dla was przepis na inne, moim zdaniem dużo smaczniejsze, kotlety. Wystarczy pierś z kurczaka, kilka dodatków i ostry nóż. Czeka cię trochę siekania.

Kotlety siekane z piersi kurczaka są naprawdę świetną alternatywą dla znanych, lecz już nieco oklepanych kotletów mielonych, schabowych lub drobiowych. Pięknie prezentują się na talerzach, są kolorowe i mają ciekawy, nieregularny kształt. Ważne są dodatki. Nie może zabraknąć papryki, cebuli, natki pietruszki i majonezu. Pamiętaj także o oleju. Musi być go dużo i musi być bardzo gorący. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne kotlety jajeczne

Kotlety siekane. Pyszne i kolorowe

Składniki:

  • 3 podwójne filety z piersi kurczaka,
  • 2 czerwone papryki (najlepiej większe),
  • 1 cebula, najlepiej większa,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz, słodka papryka, odrobina curry,
  • olej do głębokiego smażenia.

Kotlety siekane. Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w dość drobną kostkę. Następnie włóż do miski i dopraw ulubionymi przyprawami. Odłóż na kilka godzin do lodówki.
  2. Kiedy mięso nachodzi przyprawami, przygotuj resztę składników. Paprykę pokrój w mniej więcej taką samą kostkę, jak kurczaka, z kolei cebulę posiekaj dość drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę, a pietruszkę również drobno posiekaj.
  3. Do zamarynowanego kurczaka dodaj posiekane warzywa, wbij jajka, dodaj majonez, musztardę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, by masa na kotlety nabrała temperatury pokojowej.
  4. W szerokim rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia i głęboką łyżką nakładaj do niego porcje masy mięsnej na kotleciki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż kotleciki zaczną robić się rumiane.
  5. Po usmażeniu wyłóż kotlety na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką albo na zimno z sosem czosnkowym.
Więcej o: