Kłącze imbiru jest znane od stuleci. Ma charakterystyczny palący i lekko gorzki smak, jak również korzystny wpływ na zdrowie. Wspomaga trawienie i funkcjonowanie układu krążenia oraz pobudza układ odpornościowy. Jest pomocny przy przeziębieniach, szczególnie w przypadku chorób górnych dróg oddechowych. Warto włączyć go do diety, na przykład w postaci wody imbirowej.
Do przygotowania wody imbirowej potrzeba w zasadzie tylko wspomnianej wody i kłącza przyprawy. Warto jednak wzbogacić napój dodatkami takimi jak miód czy sok z cytryny. Jest wtedy bardziej aromatyczny. Jakie są proporcje wszystkich wymienionych produktów? Zajrzyjcie do poniższej listy.
Składniki na wodę imbirową:
Zanim zabierzesz się za przygotowywanie wody imbirowej, obierz kłącze i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz je też zetrzeć na tarce. Później trzymaj się poniższej instrukcji.
Sposób przygotowania wody imbirowej:
PORADA! Pamiętaj, że woda imbirowa powinna zostać zużyta jeszcze tego samego dnia, bo się zepsuje. Ewentualnie można ją przechować w lodówce przez jedną noc, ale nie dłużej.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.