To najlepsze sposoby na zrobienie popcornu. Nie potrzebujesz mikrofali. Wyjdzie lepszy niż w kinie

Jak zrobić popcorn na patelni lub w garnku? Tak naprawdę wystarczą tylko 3 składniki i kilka minut roboty, by cieszyć się obłędnie pyszną przekąską. W zależności od upodobań możesz dowolnie modyfikować przepis.

Popcorn to nieodłączny element każdego seansu filmowego i wręcz sztandarowa przekąska miłośników seriali. Mimo iż bez problemu znajdziesz go w sklepie, zdecydowanie lepiej smakuje przyrządzony samodzielnie. Tym bardziej że cały proces jest banalnie prosty i zajmuje dosłownie chwilę.

Jak zrobić popcorn bez mikrofalówki? Tego będziesz potrzebować

Przepyszny popcorn możesz przygotować nie tylko w mikrofali, lecz także na patelni bądź w garnku. Nie zapomnij tylko o pokrywce (możesz też wykorzystać folię spożywczą), która jest niezbędna. Niezależnie od wybranego sposobu, do zrobienia przekąski w podstawowej wersji będziesz potrzebować zaledwie trzech składników:

  • 200 g ziarna kukurydzy,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (klarowanego masła, oleju kokosowego),
  • odrobiny soli do smaku.
Popcorn
Popcorn istock/@Renita Colaco

Jak zrobić popcorn na patelni lub w garnku? Poradzi sobie z tym każdy

W zależności od upodobań możesz też wykorzystać inne przyprawy, jak chociażby pieprz cayenne, który doda mu wyrazistego i nieco ostrzejszego smaku. Co dalej?

  1. Na patelni bądź w garnku rozgrzej tłuszcz, po czym zmniejsz ogień, wrzuć kukurydzę i całość ukryj pod pokrywką. Ważne jest, aby zostawić minimalną szczelinę. 
  2. Od czasu do czasu potrząsaj naczyniem. Już po chwili usłyszysz pierwsze "wystrzały", które będą dowodem na to, iż przekąska zaraz będzie gotowa.
  3. Gdy odgłos pękających ziaren się uspokoi, zdejmij naczynie z gazu. Poczekaj, aż popcorn nieco ostygnie, po czym przerzuć do miski bądź torebki i posól wedle uznania. Na koniec wymieszaj, aby przyprawa dotarła wszędzie. Smacznego!

PORADA! Jeśli nie jesteś fanem słonego popcornu i zamiast tego wolisz słodki, przygotuj dodatkowo 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 1/2 kostki masła i 1/2 łyżeczki sody. Wszystko poza sodą rozpuść na patelni, wymieszaj, zmniejsz ogień i poczekaj, aż mieszanka zacznie robić się złota. Wtedy dorzuć sodę, wymieszaj i od razu polej popcorn. Będzie smakował jak karmelowy z kina.

Jak zrobić popcorn w piekarniku? To banalnie proste

Sprytnym sposobem na zrobienie równie smacznego popcornu jest wykorzystanie piekarnika. Rozgrzej urządzenie do 200 stopni, wybierz funkcję termoobiegu i przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką. Wlej do niego warstwę wybranego tłuszczu, na to wysyp ziarna kukurydzy, szczelnie przykryj i włóż do piekarnika na 3-5 minut. Tak jak w przypadku patelni, tak i tutaj sygnałem będzie coraz rzadszy dźwięk strzelającej przekąski. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: