Popcorn to nieodłączny element każdego seansu filmowego i wręcz sztandarowa przekąska miłośników seriali. Mimo iż bez problemu znajdziesz go w sklepie, zdecydowanie lepiej smakuje przyrządzony samodzielnie. Tym bardziej że cały proces jest banalnie prosty i zajmuje dosłownie chwilę.
Przepyszny popcorn możesz przygotować nie tylko w mikrofali, lecz także na patelni bądź w garnku. Nie zapomnij tylko o pokrywce (możesz też wykorzystać folię spożywczą), która jest niezbędna. Niezależnie od wybranego sposobu, do zrobienia przekąski w podstawowej wersji będziesz potrzebować zaledwie trzech składników:
W zależności od upodobań możesz też wykorzystać inne przyprawy, jak chociażby pieprz cayenne, który doda mu wyrazistego i nieco ostrzejszego smaku. Co dalej?
PORADA! Jeśli nie jesteś fanem słonego popcornu i zamiast tego wolisz słodki, przygotuj dodatkowo 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 1/2 kostki masła i 1/2 łyżeczki sody. Wszystko poza sodą rozpuść na patelni, wymieszaj, zmniejsz ogień i poczekaj, aż mieszanka zacznie robić się złota. Wtedy dorzuć sodę, wymieszaj i od razu polej popcorn. Będzie smakował jak karmelowy z kina.
Sprytnym sposobem na zrobienie równie smacznego popcornu jest wykorzystanie piekarnika. Rozgrzej urządzenie do 200 stopni, wybierz funkcję termoobiegu i przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką. Wlej do niego warstwę wybranego tłuszczu, na to wysyp ziarna kukurydzy, szczelnie przykryj i włóż do piekarnika na 3-5 minut. Tak jak w przypadku patelni, tak i tutaj sygnałem będzie coraz rzadszy dźwięk strzelającej przekąski. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.