Co piątek od 25 lat moja teściowa robi je na obiad. Mielone lub schabowe? Kręci na nie nosem

Szukasz ciekawego obiadu, który będzie idealny w piątek? Wiele osób na ten dzień szuka bezmięsnych przepisów, które będą mogli podać najbliższym. Jeśli ty również też skorzystać z takiej receptury, to świetnie trafiłeś. Ten smakołyk jest najlepszy.

Wiele osób uznaje zasadę, że w piątki nie będzie konsumować mięsa pod żadną postacią. W takim przypadku trzeba wymyślić dodatkowe potrawy, które go nie uwzględniają, a dalej będą pełnowartościowe i smaczne. Pewnie sam zastanawiałeś się, co można zaliczyć do tej grupy i co możesz wykonać we własnym domu. Przychodzę z podpowiedzią, ponieważ moja teściowa od 25 lat co piątek robi pewien przysmak. Przez tak długi czas nigdy się nie znudził i nikt nie narzekał, że musi go znowu jeść.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne

Teściowa bardzo zachwala kotlety z fasoli, które nie mają w sobie ani grama mięsa. W ich skład wchodzi nie tylko fasola, ale również kasza jaglana, inne warzywa, zioła i przyprawy. W zależności od własnych preferencji smakowych można je dostosować pod siebie, dodając różnorodne składniki. Podawać je możesz tak jak kotlety mielone, czyli z buraczkami i z purée ziemniaczanym. W tym przepisie ten krok został pominięty, lecz aby kotlety miały po wysmażeniu bardziej chrupiącą teksturę, możesz obtoczyć je w bułce tartej.

Przepis na kotlety z fasoli

Składniki

  • 2 puszki fasoli białej i czerwonej,
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • garść świeżego szpinaku,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • jajko
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Co jakiś czas mieszaj, by się za bardzo nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Obie fasole odsącz z zalewy, w której się znajdują i opłucz. Następnie zmiel ją wraz z cebulą i czosnkiem za pomocą blendera lub maszynki do mięsa.
  3. Gotową masę fasolową połącz z ugotowaną kaszą jaglaną, jajkiem, umytym i posiekanym szpinakiem i natką pietruszki. Dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Składniki dokładnie z sobą wymieszaj, by powstałą gładka i jednolita masa.
  4. Z przygotowanej masy uformuj małe kotlety i smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Pamiętaj jednak, by odwracać je ostrożnie, w przeciwnym przypadku mogą się rozpaść.
Więcej o: