-
Haps
-
Jak przygotować
- Co piątek od 25 lat moja teściowa robi je na obiad. Mielone lub schabowe? Kręci na nie nosem
Co piątek od 25 lat moja teściowa robi je na obiad. Mielone lub schabowe? Kręci na nie nosem
Szukasz ciekawego obiadu, który będzie idealny w piątek? Wiele osób na ten dzień szuka bezmięsnych przepisów, które będą mogli podać najbliższym. Jeśli ty również też skorzystać z takiej receptury, to świetnie trafiłeś. Ten smakołyk jest najlepszy.
Wiele osób uznaje zasadę, że w piątki nie będzie konsumować mięsa pod żadną postacią. W takim przypadku trzeba wymyślić dodatkowe potrawy, które go nie uwzględniają, a dalej będą pełnowartościowe i smaczne. Pewnie sam zastanawiałeś się, co można zaliczyć do tej grupy i co możesz wykonać we własnym domu. Przychodzę z podpowiedzią, ponieważ moja teściowa od 25 lat co piątek robi pewien przysmak. Przez tak długi czas nigdy się nie znudził i nikt nie narzekał, że musi go znowu jeść.
Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne
Teściowa bardzo zachwala kotlety z fasoli, które nie mają w sobie ani grama mięsa. W ich skład wchodzi nie tylko fasola, ale również kasza jaglana, inne warzywa, zioła i przyprawy. W zależności od własnych preferencji smakowych można je dostosować pod siebie, dodając różnorodne składniki. Podawać je możesz tak jak kotlety mielone, czyli z buraczkami i z purée ziemniaczanym. W tym przepisie ten krok został pominięty, lecz aby kotlety miały po wysmażeniu bardziej chrupiącą teksturę, możesz obtoczyć je w bułce tartej.
Przepis na kotlety z fasoli
Składniki
- 2 puszki fasoli białej i czerwonej,
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
- pęczek zielonej pietruszki,
- garść świeżego szpinaku,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- pół łyżeczki majeranku,
- jajko
- oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Co jakiś czas mieszaj, by się za bardzo nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Obie fasole odsącz z zalewy, w której się znajdują i opłucz. Następnie zmiel ją wraz z cebulą i czosnkiem za pomocą blendera lub maszynki do mięsa.
- Gotową masę fasolową połącz z ugotowaną kaszą jaglaną, jajkiem, umytym i posiekanym szpinakiem i natką pietruszki. Dopraw wszystko do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Składniki dokładnie z sobą wymieszaj, by powstałą gładka i jednolita masa.
- Z przygotowanej masy uformuj małe kotlety i smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Pamiętaj jednak, by odwracać je ostrożnie, w przeciwnym przypadku mogą się rozpaść.