Brak pomysłu na śniadanie? Jeśli tak, to podpowiadam, że lepiej zrobić je dzień wcześniej, by rano mieć to z głowy. Ten przepis zawojuje twoją kuchnię, bo to, co z niego wychodzi, jest doskonałe. Będziesz jeść przez kilka dni. Wystarczy zmielić produkty, podpiec i gotowe.
Fot. Shutterstock, Anna Ewa Bieniek
REKLAMA
REKLAMA
W weekend mamy zazwyczaj więcej czasu na dodatkowe aktywności, na które w dni powszednie nie zawsze możemy sobie pozwolić. Nie oznacza to jednak, że trzeba zrywać się o poranku, by jak najszybciej przyrządzić śniadanie. Można zrobić to wieczór wcześniej, by w wolny dzień móc dłużej pospać. Koniecznie przetestuj więc naszą propozycję. To nie będzie śniadanie tylko na jeden dzień. Wystarczy go na kilka najbliższych poranków, dzięki czemu oszczędzisz mnóstwo czasu.
REKLAMA
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek
Pieczony pasztet to nie jest żadna nowość. Niemniej jednak w poniższej wersji może okazać się czymś ciekawym i niespotykanym. Nie ma w nim ani grama mięsa, zamiast tego używa się ciecierzycy i pieczonej dyni. By składniki jeszcze lepiej smakowały, łączy się je z aromatycznymi przyprawami i innymi warzywami.
Przepis na pasztet z ciecierzycy i dyni
Składniki:
300 g ciecierzycy (może być z puszki, dobrze odsączona),
300 g pieczonej dyni (można użyć hokkaido lub piżmowej),
cebula,
2 ząbki czosnku,
marchewka,
2 jajka,
4 łyżki oliwy z oliwek,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżeczka kuminu,
sól i pieprz do smaku,
3 łyżki mąki pszennej,
łyżka posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania
Najpierw upiecz dynię. Pokrój ją na mniejsze kawałki, usuń pestki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut, aż zmięknie.
Teraz czas na przygotowanie innych warzyw. Na rozgrzanej patelni podsmaż na tłuszczu drobno pokrojoną cebulę i marchewkę. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie przyprawy (kumin, gałka muszkatołowa) i smaż jeszcze przez chwilę.
W dużej misce połącz odsączoną ciecierzycę, upieczoną dynię, podsmażone warzywa oraz jajka. Całość zmiksuj na gładką masę blenderem ręcznym.
Do masy dodaj mąkę pszenną oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przełóż masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż pasztet się zarumieni i stwardnieje.
Po upieczeniu pozostaw pasztet do ostygnięcia. Gdy się nieco schłodzi, możesz wyjąć go z blaszki i podzielić na kawałki. Smacznego!