Kto pierwszy wpadł na pomysł, by z kilku produktów przygotować sałatkę, zdecydowanie zasłużył na nagrodę. To genialny wynalazek - raz przygotowujesz, a później cieszysz się smacznym jedzeniem przez kilka dni. Sprawdzają się doskonale, gdy brakuje czasu, a nie chcesz rezygnować z czegoś pysznego i pełnego wartości odżywczych. Poniżej znajdziesz świetną propozycję, która z powodzeniem zastąpi czasochłonną jarzynową.
Ta sałatka to świetna alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej. Największą jej zaletą jest to, że nie musisz wcześniej gotować warzyw, co oszczędza sporo czasu, Wszystkie składniki są gotowe do użycia, dzięki czemu zrobisz ją dosłownie w chwilę. Przygotuj:
Pierwszym krokiem jest ugotowanie jajek na twardo, co zajmuje zwykle ok. 6-7 minut. W międzyczasie zabieramy się za resztę składników.
Domowy majonez z ugotowanych jajek smakuje wyśmienicie. Jest delikatny, kremowy i praktycznie zawsze się udaje. Wystarczy, że masz dodatkowe 5 minut i wrzucisz więcej jajek do garnka podczas robienia sałatki, a będziesz mogła wzbogacić jej smak bez kupnego składnika. Będziesz potrzebować:
Obierz ugotowane jajka, pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj musztardę, ocet oraz dopraw solą i pieprzem. Zacznij blendować, stopniowo dolewając olej cienkim strumieniem, aż masa stanie się gładka i kremowa. Na koniec spróbuj majonezu i jeśli potrzeba, dopraw go jeszcze do smaku.
PORADA! Jeśli majonez jest zbyt kwaśny, warto dodać do niego odrobinę cukru. To pozwoli zachować balans między smakami i sprawi, że nie sięgniesz więcej po sklepowe gotowce.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.