Zapomnij o gotowaniu warzyw do jarzynowej. Ta sałatka jest sto razy lepsza i gotowa w 10 minut

Szukasz odmiany od tradycyjnej jarzynowej? Mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Sałatkę, która zachwyca smakiem i prostotą. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a smak? Prawdziwa petarda. Spróbuj raz, a na pewno zagości na stałe.

Kto pierwszy wpadł na pomysł, by z kilku produktów przygotować sałatkę, zdecydowanie zasłużył na nagrodę. To genialny wynalazek - raz przygotowujesz, a później cieszysz się smacznym jedzeniem przez kilka dni. Sprawdzają się doskonale, gdy brakuje czasu, a nie chcesz rezygnować z czegoś pysznego i pełnego wartości odżywczych. Poniżej znajdziesz świetną propozycję, która z powodzeniem zastąpi czasochłonną jarzynową.

Zobacz wideo

Jak zrobić sałatkę warzywną z jajkiem? Jest prosta i zajmuje mało czasu

Ta sałatka to świetna alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej. Największą jej zaletą jest to, że nie musisz wcześniej gotować warzyw, co oszczędza sporo czasu, Wszystkie składniki są gotowe do użycia, dzięki czemu zrobisz ją dosłownie w chwilę. Przygotuj:

  • 6 jajek,
  • białą część średniego pora,
  • duże, kwaśne jabłko,
  • puszkę kukurydzy,
  • słoik marchewki z groszkiem,
  • 4 ogórki kiszone,
  • mała czerwona cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku,
  • pęczek koperku.

Pierwszym krokiem jest ugotowanie jajek na twardo, co zajmuje zwykle ok. 6-7 minut. W międzyczasie zabieramy się za resztę składników.

  1. Pora i cebulę pokrój drobno, w półplasterki i wrzuć do dużej miski.
  2. Jabłko obierz ze skórki, wydrąż i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z ogórkami kiszonymi. Jeśli lubisz ze skórką, nie musisz ich obierać.
  3. Odsącz kukurydzę oraz marchewkę z groszkiem i przerzuć do miski z warzywami.
  4. Ugotowane jajka obierz i przeciśnij przez kratkę.
  5. Na koniec dodaj posiekany koperek, majonez, musztardę oraz przyprawy i delikatnie wymieszaj - najlepiej ręką.
sałatka jarzynowa (zdj. ilustracyjne)
sałatka jarzynowa (zdj. ilustracyjne) Elena_Danileiko/istock

Jak zrobić majonez z jajek na twardo? Łatwizna. Poradzisz sobie bez problemu

Domowy majonez z ugotowanych jajek smakuje wyśmienicie. Jest delikatny, kremowy i praktycznie zawsze się udaje. Wystarczy, że masz dodatkowe 5 minut i wrzucisz więcej jajek do garnka podczas robienia sałatki, a będziesz mogła wzbogacić jej smak bez kupnego składnika. Będziesz potrzebować:

  • 2 jajka na twardo,
  • łyżeczkę musztardy,
  • łyżkę octu jabłkowego,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz.

Obierz ugotowane jajka, pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj musztardę, ocet oraz dopraw solą i pieprzem. Zacznij blendować, stopniowo dolewając olej cienkim strumieniem, aż masa stanie się gładka i kremowa. Na koniec spróbuj majonezu i jeśli potrzeba, dopraw go jeszcze do smaku.

PORADA! Jeśli majonez jest zbyt kwaśny, warto dodać do niego odrobinę cukru. To pozwoli zachować balans między smakami i sprawi, że nie sięgniesz więcej po sklepowe gotowce.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: