Jesienią robię zupę z 4 składników i rodzina pieje z zachwytu. Króluje por i mięso mielone

Jeśli nie wiesz, co ugotować jesienią, świetnym "rozgrzewaczem" będzie zupa z mięsem mielonym. Wystarczy kilka prostych i łatwo dostępnych składników, by przygotować danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim głodomorom. Jak zrobić zupę z porów?

Mięso mielone zazwyczaj wykorzystujemy do zrobienia kotletów, jednak warto postawić na coś innego, co świetnie rozgrzeje brzuchy całej rodziny jesienią. To nasza ulubiona zupa i gdy serwuję ją po ciężkim dniu, wszyscy są zadowoleni i zazwyczaj pytają o dokładkę. Często robi też furorę na rodzinnych imprezach i już kilka razy podawałam przepis. Goście dziwili się, że przygotowanie jest tak szybkie i wcale nie wymaga od nas wiele czasu. Jak zrobić zupę z porów z mięsem mielonym?

Zobacz wideo

Zupa z mięsem mielonym. Dodaj pora, a wszyscy będą zadowoleni

Do przygotowania zupy z porów z mięsem mielonym nie potrzebujesz wyszukanych składników. Co więcej, robi się ją ultraszybko, o ile masz je już w lodówce, a możliwe, że tak właśnie jest.

PORADA! Proporcje składników do zupy możesz śmiało zwiększać w zależności od tego, ile litrów potrzebujesz i chcesz przygotować. Danie świetnie smakuje również kolejnego dnia po przegotowaniu, dlatego warto zrobić nieco więcej. W mojej wersji nie ma marchewki, jednak jeśli lubisz, możesz ją starkować na małych oczkach tarki i dodać do bulionu. Również i ilość serka warto dopasować do własnych preferencji.

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego;
  • 1 duży por;
  • 200 g serka topionego typu gouda;
  • 1,5 l bulionu (warzywnego lub mięsnego);
  • sól i pieprz do smaku.

Jak ugotować zupę z porów? Wystarczy 30 minut i pożywny obiad gotowy

Przygotowanie zupy nie powinno ci zająć więcej niż 30 minut. To, że będzie gotowa, poznasz po miękkim porze. Jak ją zrobić?

Jak ugotować zupę z porów?
Jak ugotować zupę z porów? Jak ugotować zupę z porów? Fot. Engin Akyurt / Pexels.com

Sposób przygotowania:

  1. Dopraw mięso mielone solą i pieprzem do smaku, a następnie uformuj z niego niewielkie kulki.
  2. Zagotuj bulion, dodaj kulki z mięsa i pora pokrojonego w cienkie paski lub kostkę, w zależności od tego, którą formę preferujesz.
  3. Gotuj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  4. Gdy por będzie miękki, dodaj do zupy serek topiony. Warto wcześniej podzielić go na mniejsze kawałki i dokładnie wymieszać, by dobrze połączył się z bulionem.
  5. Spróbuj, jak smakuje zupa i w razie potrzeby dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Gotowe!

 Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: