Pizza to uwielbiane na całym świecie, pyszne i szybkie w przygotowaniu włoskie danie, które w każdym, nawet najmniejszym calu możesz dopasować do swoich preferencji. W podstawowej wersji była plackiem z ciasta drożdżowego, posmarowanym sosem pomidorowym, posypanym startym serem mozzarella i ziołami. Dziś tak naprawdę nie ma ograniczeń w wyborze składników - popularnością cieszą się nawet pizze na słodko, czyli na przykład z truskawkami oraz nutellą. Popularny placek zrobisz też w wersji bezglutenowej.
Julia Kamińska została współprowadzącą programu "Dzień Dobry TVN". Podczas debiutu postanowiła podzielić się przepisem na pyszną pizzę bez glutenu, którą przygotowała przed kamerami w studiu śniadaniówki. - Gluten mi szkodzi - przyznała aktorka, dodając, że co prawda nie jest to typowa alergia, jednak lekarz zalecił jej, aby spróbowała go odstawić. - Nie jest to łatwe - zdradziła. Mimo to gwiazda zdecydowała się na przyrządzenie popularnego, włoskiego placka z ulubionymi składnikami. Do zrobienia ciasta użyła:
Jeśli chodzi o dodatki, aktorka zdecydowała się na poniekąd tradycyjną wersję, aczkolwiek w nieco unowocześnionym wydaniu. Wybrała passatę pomidorową, mozzarellę, kapary, pieczarki, świeżego pomidora, oregano, rukolę oraz bazylię.
PORADA! Jeśli planujesz zrobić pizzę ze świeżą zieleniną, taką jak rukola czy bazylia, warto dodać je na koniec, już po wyjęciu placka z piekarnika. Oczywiście nie jest to konieczne, jednak świeże smakują znacznie lepiej. Wyjątkiem jest szpinak.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.