Julia Kamińska zdradziła przepis na pizzę bezglutenową. "Aby różniła się jak najmniej". Jak ją robi?

Jak zrobić ciasto na pizzę bezglutenową? Swoim przepisem w programie "Dzień Dobry TVN" podzieliła się znana aktorka, Julia Kamińska. - Ta pizza różni się trochę od klasycznej w konsystencji, sztuka w tym, żeby udało się zrobić tak, aby różniła się jak najmniej - zdradziła.

Pizza to uwielbiane na całym świecie, pyszne i szybkie w przygotowaniu włoskie danie, które w każdym, nawet najmniejszym calu możesz dopasować do swoich preferencji. W podstawowej wersji była plackiem z ciasta drożdżowego, posmarowanym sosem pomidorowym, posypanym startym serem mozzarella i ziołami. Dziś tak naprawdę nie ma ograniczeń w wyborze składników - popularnością cieszą się nawet pizze na słodko, czyli na przykład z truskawkami oraz nutellą. Popularny placek zrobisz też w wersji bezglutenowej.

Czy da się zrobić pizzę bez glutenu? Julia Kamińska udowadnia, że tak

Julia Kamińska została współprowadzącą programu "Dzień Dobry TVN". Podczas debiutu postanowiła podzielić się przepisem na pyszną pizzę bez glutenu, którą przygotowała przed kamerami w studiu śniadaniówki. - Gluten mi szkodzi - przyznała aktorka, dodając, że co prawda nie jest to typowa alergia, jednak lekarz zalecił jej, aby spróbowała go odstawić. - Nie jest to łatwe - zdradziła. Mimo to gwiazda zdecydowała się na przyrządzenie popularnego, włoskiego placka z ulubionymi składnikami. Do zrobienia ciasta użyła:

  • mąki kukurydzianej (połowa szklanki),
  • mąki ryżowej białej (1/3 szklanki),
  • skrobi ziemniaczanej (1/4 szklanki),
  • babki jajowatej (łyżka)
  • drożdży świeżych (15 g),
  • niepełnej łyżeczki cukru oraz soli,
  • oliwy z oliwek (ok. łyżeczki),
  • ciepłej wody (szklanka).
 

Jak zrobić ciasto na pizzę bezglutenową? Przepis krok po kroku

Jeśli chodzi o dodatki, aktorka zdecydowała się na poniekąd tradycyjną wersję, aczkolwiek w nieco unowocześnionym wydaniu. Wybrała passatę pomidorową, mozzarellę, kapary, pieczarki, świeżego pomidora, oregano, rukolę oraz bazylię.

PORADA! Jeśli planujesz zrobić pizzę ze świeżą zieleniną, taką jak rukola czy bazylia, warto dodać je na koniec, już po wyjęciu placka z piekarnika. Oczywiście nie jest to konieczne, jednak świeże smakują znacznie lepiej. Wyjątkiem jest szpinak.

  1. W misce wymieszaj drożdże, cukier, łyżkę mąki kukurydzianej oraz ćwierć szklanki wody. Odstaw na kwadrans.
  2. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: mąki, sól i babkę jajowatą wsyp do drugiej miski, wymieszaj, dodaj oliwę, a gdy minie ustalony czas, także wcześniej przygotowaną mieszankę drożdżową. Delikatnie i powoli mieszaj, dodając pozostałą wodę. 
  3. Całość przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce najlepiej na kilka godzin, aż podwoi objętość.
  4. Piekarnik nastaw na 240 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Gdy ciasto będzie gotowe, przełóż je na blachę i rozwałkuj. 
  6. W miseczce wymieszaj passatę, oliwę z oliwą oraz przyprawy. Powstałym sosem posmaruj ciasto, dodaj pozostałe składniki i piecz niecałe 15 minut.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: