Biorę wczorajsze ziemniaki i formuję wałki. Długo czekałam, aż babcia zdradzi przepis na te kopytka

Jak zrobić kopytka? To jedno z najlepszych dań, jeśli masz ziemniaki z wczoraj i nie wiesz, co z nimi zrobić. Zamiast je wyrzucać, warto ulepić kluski. Wbrew pozorom to bardzo łatwe i wcale nie zajmuje tak wiele czasu, jak się wydaje.

Kopytka w mojej rodzinie przygotowywano od zawsze. Robiła je mama, a lata temu również i babcia, która "sprzedała" jej najprostszą i najlepszą recepturę tamtych czasów. Dziś również i ja znam już ten sekret, dzięki czemu mogę robić danie we własnym domu. Rodzina zawsze się cieszy, a talerze oddają całkiem puste, pytając, czy coś jeszcze zostało i mogą dokładkę. Jak zrobić kopytka?

Zobacz wideo

Czy z wczorajszych ziemniaków można zrobić kopytka? Oczywiście, jeszcze jak

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że kopytka to świetny sposób na zużycie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Podczas gdy niektórzy wyrzucają je do śmieci, nie wiedząc, co zrobić z takimi resztkami, ty możesz wykorzystać ponownie i sporo zaoszczędzić. Czego potrzebujesz?

Składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości (mogą być z wczoraj);
  • 1 całe jajko;
  • 1 żółtko;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżka mąki pszennej.
Przepis na kopytka
Przepis na kopytka Przepis na kopytka. Fot. Arkadiusz Cichocki / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić kopytka? Nie ma w tym nic trudnego

Przygotowanie kopytek należy zacząć od ugotowania i ostudzenia ziemniaków, jeśli jeszcze ich nie masz.

PORADA! Nawet jeśli nie masz resztek ziemniaków, warto ugotować świeże i zostawić je na kolejny dzień. Dzięki temu samo przygotowanie kopytek zajmie ci jeszcze mniej czasu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  2. Posól ziemniaki (nie za wiele, jeśli były wcześniej solone), dodaj obie mąki, jajko i żółtko.
  3. Ugnieć ciasto i uformuj z niego duży wałek. Jeśli ciasta jest sporo, możesz podzielić je na kilka części i uformować kilka wałków. 
  4. Spłaszczaj wałki delikatnie nożem i krój je skośnie na kluski. Ich wielkość możesz dopasować do własnych preferencji.
  5. Ugotuj kopytka w osolonej wodzie, powinno to trwać około 5 minut. Wyjmij i podawaj z ulubionymi dodatkami (sosy, mięso, smażony boczek, śmietana itd.).
    Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: