Jak zrobić kopytka? To jedno z najlepszych dań, jeśli masz ziemniaki z wczoraj i nie wiesz, co z nimi zrobić. Zamiast je wyrzucać, warto ulepić kluski. Wbrew pozorom to bardzo łatwe i wcale nie zajmuje tak wiele czasu, jak się wydaje.
3
Jak zrobić kopytka? Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Kopytka w mojej rodzinie przygotowywano od zawsze. Robiła je mama, a lata temu również i babcia, która "sprzedała" jej najprostszą i najlepszą recepturę tamtych czasów. Dziś również i ja znam już ten sekret, dzięki czemu mogę robić danie we własnym domu. Rodzina zawsze się cieszy, a talerze oddają całkiem puste, pytając, czy coś jeszcze zostało i mogą dokładkę. Jak zrobić kopytka?
REKLAMA
Zobacz wideo
Czy z wczorajszych ziemniaków można zrobić kopytka? Oczywiście, jeszcze jak
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że kopytka to świetny sposób na zużycie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Podczas gdy niektórzy wyrzucają je do śmieci, nie wiedząc, co zrobić z takimi resztkami, ty możesz wykorzystać ponownie i sporo zaoszczędzić. Czego potrzebujesz?
Składniki:
5 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości (mogą być z wczoraj);
1 całe jajko;
1 żółtko;
2 łyżki bułki tartej;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
1 łyżka mąki pszennej.
Przepis na kopytkaPrzepis na kopytka. Fot. Arkadiusz Cichocki / Agencja Wyborcza.pl
Jak zrobić kopytka? Nie ma w tym nic trudnego
Przygotowanie kopytek należy zacząć od ugotowania i ostudzenia ziemniaków, jeśli jeszcze ich nie masz.
PORADA! Nawet jeśli nie masz resztek ziemniaków, warto ugotować świeże i zostawić je na kolejny dzień. Dzięki temu samo przygotowanie kopytek zajmie ci jeszcze mniej czasu.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Posól ziemniaki (nie za wiele, jeśli były wcześniej solone), dodaj obie mąki, jajko i żółtko.
Ugnieć ciasto i uformuj z niego duży wałek. Jeśli ciasta jest sporo, możesz podzielić je na kilka części i uformować kilka wałków.
Spłaszczaj wałki delikatnie nożem i krój je skośnie na kluski. Ich wielkość możesz dopasować do własnych preferencji.
Ugotuj kopytka w osolonej wodzie, powinno to trwać około 5 minut. Wyjmij i podawaj z ulubionymi dodatkami (sosy, mięso, smażony boczek, śmietana itd.). Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.