• Link został skopiowany

Co roku robię na Wszystkich Świętych. Jednogarnkowy obiad syci i rozgrzewa na długo

Strogonow to idealne, rozgrzewające danie na jesienne dni. Jeśli planujesz przyjąć gości w Zaduszki, będzie trafnym wyborem, by nasycić każdego głodomora. Aromatyczny i pełen smaku zachwyci wszystkich, a ty zbierzesz mnóstwo pochwał. Jakie składniki są potrzebne do strogonowa?
Strogonow, fot. Markus Volk/ iStock
Strogonow, fot. Markus Volk/ iStock

Dzień Wszystkich Świętych to nie tylko czas zadumy i odwiedzania grobów bliskich, lecz także okazja do spotkania z rodziną. Po uroczystościach wielu Polaków siada wspólnie do stołu, by przy kawie, cieście lub obiedzie spędzić czas z bliskimi. Daniem na taką okazję jest jednogarnkowy mięsno-warzywny kociołek. Najlepsze jest to, że można go przygotować dzień wcześniej, dzięki czemu będziemy mieli więcej czasu na rozmowy i wspólny relaks.

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Jakie składniki są potrzebne do strogonowa? Nie znajdziesz tu niczego "wyszukanego"

Strogonow to jednogarnkowe danie, które z każdą minutą gotowania zyskuje na intensywności. Długie duszenie pozwala smakom się połączyć, tworząc harmonijną całość. Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego mięsa i aromatycznych warzyw. Składniki potrzebne do przygotowania strogonowa:

  • 1,5 kg wołowiny (łopatki lub polędwicy),
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 3 papryki,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • litr bulionu wołowego (może być z kostki),
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki mąki,
  • szklanka śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 4 kulki ziela angielskiego, 4 liście laurowe,
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki mielonej,
  • sól, pieprz, olej do smażenia,
  • opcjonalnie świeża natka pietruszki.

PORADA! Jeśli wolisz ugotować "oszczędną" wersję, wołowinę możesz zamienić na wieprzowinę. W tym przypadku najlepiej użyć mięsa z szynki lub łopatki.

Kiedy dodać ogórki do strogonowa? Zrób to danie krok po kroku, a wyjdzie pyszne

Strogonow najlepiej smakuje podany z chrupiącą bagietką, ziemniakami lub kaszą. Dzięki dużej ilości mięsa oraz warzyw potrawa nasyci nawet największą rodzinę. Choć przygotowanie zajmuje trochę czasu, dla efektu końcowego warto się troszkę "pomęczyć".

  1. Mięso pokrój w cienkie paski, oprósz mąką, solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzej olej, a następnie obsmażaj wołowinę partiami na złoty kolor. Kiedy będzie gotowa, wyjmij mięso i odłóż na bok.
  2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w pióra oraz posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i paprykę. Smaż, aż warzywa lekko zmiękną.
  3. Do garnka z warzywami wlej przecier pomidorowy i koncentrat. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dołóż usmażone wcześniej mięso oraz przyprawy. Zalej bulionem i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
  4. 15 minut przed końcem duszenia dodaj pokrojone ogórki kiszone oraz musztardę. Zahartuj śmietanę, a następnie powoli wlej do garnka, stale mieszając, by sos nabrał aksamitnej konsystencji.
  5. Gotowy strogonow dopraw solą i pieprzem do smaku, zdejmij z ognia, i posyp posiekaną natką pietruszki.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: