Dzień Wszystkich Świętych to nie tylko czas zadumy i odwiedzania grobów bliskich, lecz także okazja do spotkania z rodziną. Po uroczystościach wielu Polaków siada wspólnie do stołu, by przy kawie, cieście lub obiedzie spędzić czas z bliskimi. Daniem na taką okazję jest jednogarnkowy mięsno-warzywny kociołek. Najlepsze jest to, że można go przygotować dzień wcześniej, dzięki czemu będziemy mieli więcej czasu na rozmowy i wspólny relaks.
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Jakie składniki są potrzebne do strogonowa? Nie znajdziesz tu niczego "wyszukanego"
Strogonow to jednogarnkowe danie, które z każdą minutą gotowania zyskuje na intensywności. Długie duszenie pozwala smakom się połączyć, tworząc harmonijną całość. Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego mięsa i aromatycznych warzyw. Składniki potrzebne do przygotowania strogonowa:
- 1,5 kg wołowiny (łopatki lub polędwicy),
- 0,5 kg pieczarek,
- 3 cebule,
- 3 papryki,
- 5 ogórków kiszonych,
- 4 ząbki czosnku,
- litr bulionu wołowego (może być z kostki),
- 400 g passaty pomidorowej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki mąki,
- szklanka śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- 4 kulki ziela angielskiego, 4 liście laurowe,
- po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki mielonej,
- sól, pieprz, olej do smażenia,
- opcjonalnie świeża natka pietruszki.
PORADA! Jeśli wolisz ugotować "oszczędną" wersję, wołowinę możesz zamienić na wieprzowinę. W tym przypadku najlepiej użyć mięsa z szynki lub łopatki.
Kiedy dodać ogórki do strogonowa? Zrób to danie krok po kroku, a wyjdzie pyszne
Strogonow najlepiej smakuje podany z chrupiącą bagietką, ziemniakami lub kaszą. Dzięki dużej ilości mięsa oraz warzyw potrawa nasyci nawet największą rodzinę. Choć przygotowanie zajmuje trochę czasu, dla efektu końcowego warto się troszkę "pomęczyć".
- Mięso pokrój w cienkie paski, oprósz mąką, solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzej olej, a następnie obsmażaj wołowinę partiami na złoty kolor. Kiedy będzie gotowa, wyjmij mięso i odłóż na bok.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w pióra oraz posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i paprykę. Smaż, aż warzywa lekko zmiękną.
- Do garnka z warzywami wlej przecier pomidorowy i koncentrat. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dołóż usmażone wcześniej mięso oraz przyprawy. Zalej bulionem i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
- 15 minut przed końcem duszenia dodaj pokrojone ogórki kiszone oraz musztardę. Zahartuj śmietanę, a następnie powoli wlej do garnka, stale mieszając, by sos nabrał aksamitnej konsystencji.
- Gotowy strogonow dopraw solą i pieprzem do smaku, zdejmij z ognia, i posyp posiekaną natką pietruszki.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.