Pigwówka przygotowana według tradycyjnej receptury, wymaga cierpliwości, ale smak i aromat wynagradzają czas oczekiwania. Ile powinna leżakować dobra pigwówka? Czas dojrzewania odgrywa tutaj istotną rolę.
3
Pigwa, fot. Archiwum prywatne
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pigwa to prawdziwy skarb natury, z którego można przygotować pyszne soki, konfitury i dżemy. Moja babcia robiła z niej natomiast wyborną nalewkę. Przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jak przygotować pigwówkę? Prostszej receptury nie ma.
REKLAMA
Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!
Domowa pigwówka. Przepis nie jest trudny, choć wymaga czasu
Jeśli chcesz zrobić domową nalewkę, musisz uzbroić się w cierpliwość, gdyż najlepiej jest jej próbować po roku leżakowania. Składniki, które są potrzebne do przygotowania trunku:
1 kg dojrzałych owoców pigwy,
250 g miodu lipowego,
250 g cukru,
litr spirytusu 70 proc.,
laska wanilii,
sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Ile czasu ma stać nalewka z pigwy? Pilnuj terminu, a zachowa właściwości
Pigwówka wymaga nieco cierpliwości, ale proces jej przygotowania jest prosty i satysfakcjonujący. Połączenie pigwy z miodem tworzy bogaty, aromatyczny syrop, który po kilku dniach jest gotowy do połączenia ze spirytusem. Całość potrzebuje około 8-10 tygodni, aby składniki się przegryzły, jednak efekt jest znacznie lepszy po dłuższym leżakowaniu.
Pigwę umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Po wydrążeniu pokrój w drobną kostkę.
Owoce przełóż do dużego słoja, zasyp cukrem, zalej miodem i dokładnie wymieszaj.
Przykryj gazą i odstaw na kilka dni w ciemne miejsce, aż owoce puszczą sok.
Po kilku dniach zalej pigwę spirytusem i dodaj sok z cytryny.
Słoik szczelnie zamknij pokrywką i odstaw przynajmniej na 8 tygodni, regularnie potrząsając naczyniem.
Kiedy nalewka się naciągnie, przefiltruj płyn przez gazę lub filtr do kawy, przelej do butelek i najlepiej odstaw na kilka miesięcy, aby bardziej dojrzała i nabrała pełni smaku.