Nalewka z pigwy. Przepis babci jest prosty jak drut. Potrzebujesz tylko kilku składników

Pigwówka przygotowana według tradycyjnej receptury, wymaga cierpliwości, ale smak i aromat wynagradzają czas oczekiwania. Ile powinna leżakować dobra pigwówka? Czas dojrzewania odgrywa tutaj istotną rolę.

Pigwa to prawdziwy skarb natury, z którego można przygotować pyszne soki, konfitury i dżemy. Moja babcia robiła z niej natomiast wyborną nalewkę. Przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jak przygotować pigwówkę? Prostszej receptury nie ma. 

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Domowa pigwówka. Przepis nie jest trudny, choć wymaga czasu

Jeśli chcesz zrobić domową nalewkę, musisz uzbroić się w cierpliwość, gdyż najlepiej jest jej próbować po roku leżakowania. Składniki, które są potrzebne do przygotowania trunku:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy,
  • 250 g miodu lipowego,
  • 250 g cukru,
  • litr spirytusu 70 proc.,
  • laska wanilii,
  • sok wyciśnięty  z jednej cytryny.

Ile czasu ma stać nalewka z pigwy? Pilnuj terminu, a zachowa właściwości

Pigwówka wymaga nieco cierpliwości, ale proces jej przygotowania jest prosty i satysfakcjonujący. Połączenie pigwy z miodem tworzy bogaty, aromatyczny syrop, który po kilku dniach jest gotowy do połączenia ze spirytusem. Całość potrzebuje około 8-10 tygodni, aby składniki się przegryzły, jednak efekt jest znacznie lepszy po dłuższym leżakowaniu.

Pigwówka, fot. Archiwum prywatne
Pigwówka, fot. Archiwum prywatne Pigwówka, fot. Archiwum prywatne
  1. Pigwę umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Po wydrążeniu pokrój w drobną kostkę.
  2. Owoce przełóż do dużego słoja, zasyp cukrem, zalej miodem i dokładnie wymieszaj.
  3. Przykryj gazą i odstaw na kilka dni w ciemne miejsce, aż owoce puszczą sok.
  4. Po kilku dniach zalej pigwę spirytusem i dodaj sok z cytryny.
  5. Słoik szczelnie zamknij pokrywką i odstaw przynajmniej na 8 tygodni, regularnie potrząsając naczyniem.
  6. Kiedy nalewka się naciągnie, przefiltruj płyn przez gazę lub filtr do kawy, przelej do butelek i najlepiej odstaw na kilka miesięcy, aby bardziej dojrzała i nabrała pełni smaku.
Więcej o: