W dużym skrócie można rzec, że dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to nic innego, jak pierogi, lecz z nieco niecodziennym farszem. Przybyły na obszar Warmii i Mazur z Kresów Wschodnich i to właśnie w tym rejonie są wyjątkowo popularne. Co ciekawe, w 2019 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych, a rok wcześniej zajęły I miejsce podczas finału konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", w kategorii "Najlepsze potrawy regionalne" organizowanego w Olsztynie. Jak je zrobić?
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, zwane też dzybdzałkami lub dzybdzalikami, to rodzaj pierożków przywodzących na myśl tradycyjne, litewskie kołduny. Swoją nazwę najprawdopodobniej zawdzięczają charakterystycznym brzegom, które wyglądają niczym długie uszy, czyli tzw. dzyndzle, oraz lwowskiemu określeniu gryki - hreczki. Z kolei skrzeczki to nic innego jak skwarki. Jak je zrobić? Zacznij od przygotowania:
Na ciasto:
Do farszu:
Skwarki (skrzeczki):
PORADA! Dzyndzałki wspaniale smakują posypane skwarkami i z dodatkiem kwaśnej śmietany. Dlatego jeśli planujesz zrobić je na obiad, warto mieć w zanadrzu kubeczek. Będą jeszcze bardziej wyraziste i pyszne.
Przygotowanie dzyndzałków rozpocznij od ugotowania jajek na twardo oraz kaszy na sypko. Następnie zabierz się za marynowanie boczku. Czosnek posiekaj, wymieszaj z przyprawami i wetrzyj w mięso. Całość owiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny. Co dalej?
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.