Zapomnij o tradycyjnych pierogach. Dzyndzałki z hreczką brzmią śmiesznie, ale smakują wybornie

Co to są dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami? Za niecodzienną nazwą kryje się popularne danie kuchni warmińsko-mazurskiej. Mimo iż wymaga nieco pracy w przygotowaniu, jest tak pyszne, że każdy będzie się nim zajadał. Czego będziesz potrzebować?

W dużym skrócie można rzec, że dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to nic innego, jak pierogi, lecz z nieco niecodziennym farszem. Przybyły na obszar Warmii i Mazur z Kresów Wschodnich i to właśnie w tym rejonie są wyjątkowo popularne. Co ciekawe, w 2019 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych, a rok wcześniej zajęły I miejsce podczas finału konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", w kategorii "Najlepsze potrawy regionalne" organizowanego w Olsztynie. Jak je zrobić?

Co to są dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami? Pierogi w nieco innym wydaniu

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, zwane też dzybdzałkami lub dzybdzalikami, to rodzaj pierożków przywodzących na myśl tradycyjne, litewskie kołduny. Swoją nazwę najprawdopodobniej zawdzięczają charakterystycznym brzegom, które wyglądają niczym długie uszy, czyli tzw. dzyndzle, oraz lwowskiemu określeniu gryki - hreczki. Z kolei skrzeczki to nic innego jak skwarki. Jak je zrobić? Zacznij od przygotowania:

Na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • oleju,
  • 1,5 szklanki gorącej wody,
  • odrobiny soli.

Do farszu:

  • 300 g kaszy gryczanej,
  • 2 średnie cebule, 
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 jajka wielkości M,
  • sól i pieprz.

Skwarki (skrzeczki):

  • 200-250 g surowego boczku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

PORADA! Dzyndzałki wspaniale smakują posypane skwarkami i z dodatkiem kwaśnej śmietany. Dlatego jeśli planujesz zrobić je na obiad, warto mieć w zanadrzu kubeczek. Będą jeszcze bardziej wyraziste i pyszne.

Co to są dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami?
Co to są dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami? Co to są dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami? Fot. Przemysław Skrzydło / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić dzyndzałki? Przepis krok po kroku

Przygotowanie dzyndzałków rozpocznij od ugotowania jajek na twardo oraz kaszy na sypko. Następnie zabierz się za marynowanie boczku. Czosnek posiekaj, wymieszaj z przyprawami i wetrzyj w mięso. Całość owiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny. Co dalej?

  1. Drugim etapem jest zrobienie farszu. Wędzony boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnie i wytop. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż mięso będzie ładnie zarumienione, po czym przełóż do miski, dorzuć kaszę i posiekane jajka. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, gorącą wodę i olej. Wymieszaj drewnianą łyżką, a gdy temperatura wody spadnie, powstałe ciasto zagnieć, przełóż do miseczki, przykryj ścierką i odłóż na ok. 30 minut. Po tym czasie podziel na części, a każdą z nich cieniutko rozwałków. Weź szklankę, wykrój kółeczka, a na środek umieść porcję farszu, po czym szczelnie zaklep by powstała falbanka. Powtarzaj, aż wykorzystasz całe ciasto lub farsz. 
  3. W garnku zagotuj wodę, posól i wrzucaj pierożki partiami. Każda powinna gotować się ok. 2-3 minuty.
  4. Marynowany wcześniej boczek wyjmij z lodówki, pokrój w kostkę i wytop na patelni, by stał się rumiany i chrupiący. 
  5. Pierogi podawaj polane skwarkami. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: