Nie śliwkowa. Ta konfitura przebija nawet dżem twojej babci. Kroję w kostkę i dodaję pomarańczę

Jesień to idealny czas na robienie przetworów. W chłodne dni w każdej chwili będziemy mogli sięgnąć po słoiczek ulubionego dżemu albo marmolady. Jeśli lubisz tego typu smarowidła, sprawdź mój przepis na konfiturę z jabłek.

Przetwory z owoców królują na naszych stołach podczas śniadań i kolacji. Dżemy, marmolady oraz konfitury można jeść ze świeżym pieczywem, tostami, naleśnikami czy rogalikami. Oczywiście najlepiej smakują smarowidła przygotowane samodzielnie. Z dobrym przepisem robi się je szybko i łatwo, a słoiczki znikają z szafek w błyskawicznym tempie. W moim domu dzieje się tak z konfiturą z jabłek.

Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem

Konfitura z jabłek i pomarańczy. Lepiej od razu zrób kilka słoików

Zacznijmy od wyjaśnienia, że konfitura to nie jest to samo co dżem. Różnią się sposobem przygotowania, liczbą owoców oraz zawartością cukru. Podzielę się z tobą przepisem, z którego zawsze korzystam jesienią. Konfitura z jabłek i pomarańczy to zdecydowanie mój faworyt, a domownicy nie wyobrażają sobie, żeby w piwnicy nie było chociaż jednego słoika. Do jej przygotowania będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

PORADA! Pomarańczę możesz zastąpić cytryną, jeśli chcesz, żeby konfitura miała bardziej kwaśny, wyrazisty smak. Wolisz słodkie produkty? Wymień pomarańczę na mandarynkę.

Konfitura z jabłek z pomarańczą
Konfitura z jabłek z pomarańczą unsplash.com/Jinomono Media

Jak się robi konfitury z jabłek? Najlepiej użyć tych odmian owoców 

Na rynku można znaleźć odmiany jabłek, które idealnie nadają się do robienia przetworów. Są to antonówka zwykła, boiken, złota reneta, szara reneta oraz grochówka. Oto krótka instrukcja, jak przygotować pyszne smarowidło:

  1. Umyj jabłka, usuń gniazda nasienne oraz pokrój w kostkę.
  2. Zalej owoce sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  3. Umyj i sparz pomarańczę, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach.
  4. Dodaj pomarańcze do jabłek, wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszaj całość.
  5. Odstaw do lodówki na 3 godziny.
  6. Przełóż wszystko do garnka i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
  7. Przełóż konfiturę do czystych, wyparzonych słoików. Pasteryzuj 20 minut.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: