Przetwory z owoców królują na naszych stołach podczas śniadań i kolacji. Dżemy, marmolady oraz konfitury można jeść ze świeżym pieczywem, tostami, naleśnikami czy rogalikami. Oczywiście najlepiej smakują smarowidła przygotowane samodzielnie. Z dobrym przepisem robi się je szybko i łatwo, a słoiczki znikają z szafek w błyskawicznym tempie. W moim domu dzieje się tak z konfiturą z jabłek.
Zacznijmy od wyjaśnienia, że konfitura to nie jest to samo co dżem. Różnią się sposobem przygotowania, liczbą owoców oraz zawartością cukru. Podzielę się z tobą przepisem, z którego zawsze korzystam jesienią. Konfitura z jabłek i pomarańczy to zdecydowanie mój faworyt, a domownicy nie wyobrażają sobie, żeby w piwnicy nie było chociaż jednego słoika. Do jej przygotowania będą ci potrzebne następujące składniki:
PORADA! Pomarańczę możesz zastąpić cytryną, jeśli chcesz, żeby konfitura miała bardziej kwaśny, wyrazisty smak. Wolisz słodkie produkty? Wymień pomarańczę na mandarynkę.
Na rynku można znaleźć odmiany jabłek, które idealnie nadają się do robienia przetworów. Są to antonówka zwykła, boiken, złota reneta, szara reneta oraz grochówka. Oto krótka instrukcja, jak przygotować pyszne smarowidło:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.