Tradycja picia kompotu pochodzi jeszcze z czasów Imperium Bizantyńskiego. Napój można przygotować na bazie świeżych albo suszonych owoców, z dodatkiem cukru lub przypraw, np. goździków. Najczęściej przyrządza się go z jabłek, wiśni, porzeczek, śliwek, czereśni, truskawek, gruszek albo rabarbaru. Oczywiście nie można też zapominać o kompocie z suszu, który gości na stołach w Wigilię.
Napój na bazie suszonych śliwek ma intensywny smak oraz charakterystyczny aromat. Świetnie gasi pragnienie, wspomaga trawienie i jest doskonałą propozycją na chłodne dni. Kojarzy się ze świętami i wprowadza wyjątkową atmosferę. Do jego przygotowania będą ci potrzebne następujące składniki:
PORADA! Do wywaru można też dodać laskę cynamonu albo skórkę pomarańczową. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dorzucić również figi czy rodzynki.
Przepis na kompot z suszonych śliwek jest bardzo prosty. Przygotowanie zajmie ci ok. pół godziny. Podzielę się z tobą instrukcją, którą dostałam od babci. Korzysta z niej od kilkudziesięciu lat. Ten napój to dla mnie smak dzieciństwa, bo dziadkowie obowiązkowo serwowali go do obiadu podczas każdych odwiedzin.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.