• Link został skopiowany

Nie jabłka. Robię kompot z tych suszonych owoców. Jest tak pyszny, że do obiadu wypijamy 2 dzbanki

Wielu osobom kompot z suszonych śliwek kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Wcale nie oznacza to jednak, że nie można delektować się nim również jesienią. Wypróbuj prosty przepis pochodzący ze starego notesu mojej babci.
Kompot z suszonych śliwek aquatarkus/iStock
Kompot z suszonych śliwek aquatarkus/iStock

Tradycja picia kompotu pochodzi jeszcze z czasów Imperium Bizantyńskiego. Napój można przygotować na bazie świeżych albo suszonych owoców, z dodatkiem cukru lub przypraw, np. goździków. Najczęściej przyrządza się go z jabłek, wiśni, porzeczek, śliwek, czereśni, truskawek, gruszek albo rabarbaru. Oczywiście nie można też zapominać o kompocie z suszu, który gości na stołach w Wigilię.

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Co zrobić z suszonych śliwek? Kompot, który rozgrzeje cię w mroźne dni

Napój na bazie suszonych śliwek ma intensywny smak oraz charakterystyczny aromat. Świetnie gasi pragnienie, wspomaga trawienie i jest doskonałą propozycją na chłodne dni. Kojarzy się ze świętami i wprowadza wyjątkową atmosferę. Do jego przygotowania będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 300 g suszonych śliwek,
  • 2 l wody,
  • 1 cytryna,
  • 3 goździki,
  • cukier do smaku.

PORADA! Do wywaru można też dodać laskę cynamonu albo skórkę pomarańczową. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dorzucić również figi czy rodzynki.

Suszone śliwki (zdjęcie ilustracyjne)
Suszone śliwki (zdjęcie ilustracyjne)Artur Pawlak/Pixabay

Jak zrobić kompot z suszonych śliwek? Sprawdzony przepis babci Ireny

Przepis na kompot z suszonych śliwek jest bardzo prosty. Przygotowanie zajmie ci ok. pół godziny. Podzielę się z tobą instrukcją, którą dostałam od babci. Korzysta z niej od kilkudziesięciu lat. Ten napój to dla mnie smak dzieciństwa, bo dziadkowie obowiązkowo serwowali go do obiadu podczas każdych odwiedzin.

  1. Włóż śliwki do garnka i zalej wodą.
  2. Przykryj naczynie i zostaw na 2 godziny.
  3. Wsyp goździki i dodaj drobno pokrojoną skórkę z cytryny. Wcześniej ją sparz.
  4. Wymieszaj dokładnie całość i gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną.
  5. Na sam koniec dodaj cukier. Ilość zależy tylko od twoich upodobań. Ja wsypuję 2 łyżki, ale spokojnie możesz dosypać mniej albo więcej.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: