Robię je zamiast schabowych, a po 5 minutach nie ma po nich śladu. Soczyste i nadziewane

Obiady, w których główną rolę pełnią mięsa są najpopularniejsze. Wybierane są przez wyjątkowy smak i prostotę. Jeśli szukasz pomysłu na posiłek, który będzie sycący, oryginalny, ale przypadnie do gustu każdemu, to ten przepis będzie idealny.

Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż prosty, ale jednocześnie sycący i świetnie wyglądający posiłek? Czasem potrzeba naprawdę niewiele, aby przygotować danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie. Przykładem potrawy, która spodoba się całej rodzinie, jest soczysta pierś z kurczaka, lecz w nieco innej wersji niż jaką klasycznie znamy. W tej propozycji idealnie łączą się delikatne aromaty, a samo danie nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Wygląda apetycznie, pachnie obłędnie i, co najważniejsze, każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Pierś z kurczaka, którą każdy tak uwielbia można wykonać na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsza forma to zrobienie kotletów, jednak dziś pokażę, że można zrobić ją smaczniej. Wystarczy natrzeć ją mieszanką przypraw, a później nadziać odpowiednimi składnikami. Ja robię to serem mozzarella, świeżymi listkami bazylii i pomidorem. Po wypieczeniu nikt się nie oprze.

Przepis na pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Składniki

  • 4 duże piersi z kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • opakowanie sera mozzarella,
  • świeże liści bazylii,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka i ostra papryka w proszku według uznania,
  • suszona bazylia.

Sposób przygotowania

  1. Pomidory dokładnie umyj i pokrój go w plastry. Jeśli masz taką ochotę, przed pokrojeniem możesz usunąć skórkę przez wyparzenie. Mozzarellę odsącz z wody i pokrój na małe plasterki. Liście bazylii dokładnie umyj. Pierś kurczaka oczyść z chrząstek i innych nieczystości, następnie w każdej piersi zrób około 5-6 kieszonek.
  2. Do miseczki wsyp odpowiednią ilość soli, pieprzu, a także obie papryki i suszoną bazylię, na koniec wlej odrobinę oliwy, wymieszaj. Powstałą mieszanką wysmaruj wszystkie piersi.
  3. Do kieszonek powkładaj na przemian plasterek pomidora i plasterek mozzarelli oraz liść bazylii.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i przełożyć do niego faszerowane piersi.
  5. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut. Po wypieczeniu podawaj mięso z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: