Obiady, w których główną rolę pełnią mięsa są najpopularniejsze. Wybierane są przez wyjątkowy smak i prostotę. Jeśli szukasz pomysłu na posiłek, który będzie sycący, oryginalny, ale przypadnie do gustu każdemu, to ten przepis będzie idealny.
Fot. Shutterstock, Elena Veselova
REKLAMA
REKLAMA
Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż prosty, ale jednocześnie sycący i świetnie wyglądający posiłek? Czasem potrzeba naprawdę niewiele, aby przygotować danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie. Przykładem potrawy, która spodoba się całej rodzinie, jest soczysta pierś z kurczaka, lecz w nieco innej wersji niż jaką klasycznie znamy. W tej propozycji idealnie łączą się delikatne aromaty, a samo danie nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Wygląda apetycznie, pachnie obłędnie i, co najważniejsze, każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.
REKLAMA
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Pierś z kurczaka, którą każdy tak uwielbia można wykonać na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsza forma to zrobienie kotletów, jednak dziś pokażę, że można zrobić ją smaczniej. Wystarczy natrzeć ją mieszanką przypraw, a później nadziać odpowiednimi składnikami. Ja robię to serem mozzarella, świeżymi listkami bazylii i pomidorem. Po wypieczeniu nikt się nie oprze.
Przepis na pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Składniki
4 duże piersi z kurczaka,
2 pomidory,
opakowanie sera mozzarella,
świeże liści bazylii,
oliwa z oliwek,
sól i pieprz do smaku,
słodka i ostra papryka w proszku według uznania,
suszona bazylia.
Sposób przygotowania
Pomidory dokładnie umyj i pokrój go w plastry. Jeśli masz taką ochotę, przed pokrojeniem możesz usunąć skórkę przez wyparzenie. Mozzarellę odsącz z wody i pokrój na małe plasterki. Liście bazylii dokładnie umyj. Pierś kurczaka oczyść z chrząstek i innych nieczystości, następnie w każdej piersi zrób około 5-6 kieszonek.
Do miseczki wsyp odpowiednią ilość soli, pieprzu, a także obie papryki i suszoną bazylię, na koniec wlej odrobinę oliwy, wymieszaj. Powstałą mieszanką wysmaruj wszystkie piersi.
Do kieszonek powkładaj na przemian plasterek pomidora i plasterek mozzarelli oraz liść bazylii.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i przełożyć do niego faszerowane piersi.
Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut. Po wypieczeniu podawaj mięso z ulubionymi dodatkami.