-
Haps
-
Jak przygotować
- Robię je zamiast schabowych, a po 5 minutach nie ma po nich śladu. Soczyste i nadziewane
Robię je zamiast schabowych, a po 5 minutach nie ma po nich śladu. Soczyste i nadziewane
Obiady, w których główną rolę pełnią mięsa są najpopularniejsze. Wybierane są przez wyjątkowy smak i prostotę. Jeśli szukasz pomysłu na posiłek, który będzie sycący, oryginalny, ale przypadnie do gustu każdemu, to ten przepis będzie idealny.
Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż prosty, ale jednocześnie sycący i świetnie wyglądający posiłek? Czasem potrzeba naprawdę niewiele, aby przygotować danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie. Przykładem potrawy, która spodoba się całej rodzinie, jest soczysta pierś z kurczaka, lecz w nieco innej wersji niż jaką klasycznie znamy. W tej propozycji idealnie łączą się delikatne aromaty, a samo danie nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Wygląda apetycznie, pachnie obłędnie i, co najważniejsze, każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Pierś z kurczaka, którą każdy tak uwielbia można wykonać na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsza forma to zrobienie kotletów, jednak dziś pokażę, że można zrobić ją smaczniej. Wystarczy natrzeć ją mieszanką przypraw, a później nadziać odpowiednimi składnikami. Ja robię to serem mozzarella, świeżymi listkami bazylii i pomidorem. Po wypieczeniu nikt się nie oprze.
Przepis na pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Składniki
- 4 duże piersi z kurczaka,
- 2 pomidory,
- opakowanie sera mozzarella,
- świeże liści bazylii,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- słodka i ostra papryka w proszku według uznania,
- suszona bazylia.
Sposób przygotowania
- Pomidory dokładnie umyj i pokrój go w plastry. Jeśli masz taką ochotę, przed pokrojeniem możesz usunąć skórkę przez wyparzenie. Mozzarellę odsącz z wody i pokrój na małe plasterki. Liście bazylii dokładnie umyj. Pierś kurczaka oczyść z chrząstek i innych nieczystości, następnie w każdej piersi zrób około 5-6 kieszonek.
- Do miseczki wsyp odpowiednią ilość soli, pieprzu, a także obie papryki i suszoną bazylię, na koniec wlej odrobinę oliwy, wymieszaj. Powstałą mieszanką wysmaruj wszystkie piersi.
- Do kieszonek powkładaj na przemian plasterek pomidora i plasterek mozzarelli oraz liść bazylii.
- Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i przełożyć do niego faszerowane piersi.
- Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut. Po wypieczeniu podawaj mięso z ulubionymi dodatkami.