• Link został skopiowany

Tej sałatki nikt ci nigdy nie podał. Jeśli masz makaron, ulubioną szynkę i sos to na pewno się uda

Sałatki są na tyle uniwersalne, że można je podawać o każdej porze dnia. Są również świetne na każdą możliwość uroczystość. Przecież każdy podaje je podczas grilla, na chrzcinach, weselach lub urodzinach. Jednak jako codzienne przekąski również są idealne. Tej sałatki na pewno nigdy nie jadłeś, a jest banalnie prosta.
Sałatka z kiełbasą / szynką i warzywami
Fot. Shutterstock, mashy2004

Czasem każdy z nas potrzebuje przepisu, który w błyskawicznym tempie pozwoli przygotować coś smakowitego, a jednocześnie innego niż to, co zwykle robimy. Ten przepis świetnie sprawdzi się w takich momentach. Gdy czas jest kluczowy, warto mieć pod ręką coś prostego, ale wyjątkowego. Na pierwszy rzut oka składniki mogą wydawać się niepozorne, jednak połączone tworzą coś, co zaskoczy nawet najbardziej wymagających.

Zobacz wideo Panzanella

Mowa o sałatce sułtana, która imponuje swoją prostotą i błyskawicznym czasem przygotowania. Składniki łączą się w harmonijną całość, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut. Jest idealna zarówno na szybki lunch, jak i w sytuacji, gdy niezapowiedziani goście pukają do drzwi. Sałatka sułtana łączy świeżość i wyrazisty smak w jednym, a dzięki kilku składnikom tworzy pełnowartościowe i lekkie danie, które może być hitem na stole. Wykorzystujesz w niej to, co najlepsze, a każdy, kto jej spróbuje od razu sięgnie po dokładkę.

Przepis na sałatkę sułtana

Składniki

  • 200 g makaronu kolanka,
  • 200 g ulubionej szynki,
  • 150 g sera żółtego,
  • 3 jajka,
  • 2 świeże ogórki,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Pierwsze zacznij od makaronu. Ugotuj go w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedź i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Szynkę, ser żółty, ugotowane jajka i obrane ogórki pokrój w kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać.
  3. Przygotowane składniki umieścić w misce. Do osobnej miski wlej jogurt naturalny, majonez oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Powstały sos przenieś do składników w misce, całość wymieszaj, a na końcu dopraw solą oraz pieprzem. Smacznego!
Więcej o: