• Link został skopiowany

Robię go od miesiąca i jeszcze się nie znudził. Zastępuje poranną owsiankę

O poranku mało komu chce się przyrządzać posiłek, przez co wiele osób wychodzi z domu bez jego zjedzenia. Na szczęście istnieją przepisy, które mogą rozwiązać ten problem. Jak? Zrobisz je raz i wystarczą na kilka najbliższych dni.
Placek z owsianki / Placek marchewkowy
Fot. Getty Images, cook-and-style

Istnieje wiele propozycji śniadaniowych i każda jest ciekawa, a do tego pyszna. Ale czegoś takiego na pewno nie znasz. Placki owsiankowe z marchewką to idealne rozwiązanie na leniwe poranki, kiedy nie chce się spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowanie ich to bułka z masłem! Wystarczy, że wieczorem zmieszasz wszystkie składniki, a rano tylko podgrzejesz pyszne kawałki. To nie tylko wygodne, ale też smaczne śniadanie, które dostarczy ci energii na resztę dnia. Dodatkowym atutem jest możliwość podzielenia placków na porcje i jedzenia ich przez kilka dni. Sprawia to, że są idealne do pracy czy szkoły.

Zobacz wideo Ciasto marchewkowe

Na wierzchu placka znajduje się prosty w przygotowaniu krem, który doskonale dopełnia całość. Dzięki niemu każdy kęs staje się jeszcze bardziej apetyczny i przyjemny. Krem jest lekki i delikatny, a jego smak współgra z owsiankowymi porcjami i słodką marchewką. W ten sposób tworzy się zdrowe i smaczne śniadanie.

Przepis na marchewkowy placek owsiany

Składniki na placek

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • marchewka,
  • 250 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 3 łyżki miodu,
  • łyżka masła,
  • łyżka masła orzechowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • garść posiekanych orzechów włoskich.

Składniki na polewę

  • 125 g serka typu Philadelphia,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Teraz czas na rozgrzanie piekarnika. Nastaw go na 180°C.
  2. Wszystkie składniki oprócz orzechów włoskich umieść w misce i rozdrobnij za pomocą blendera. W ten sposób połączą się z sobą i utworzą gładką masę.
  3. Gotowe ciasto wylej do małej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj za pomocą łopatki i posyp rozdrobnionymi orzechami. By orzechy lepiej się trzymały, możesz delikatnie je docisnąć.
  4. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Góra powinna się lekko zarumienić, następnie wyjmij placek z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
  5. Teraz czas na zrobienie polewy. Serek przełóż do miski i miksuj go przez około 2 minuty. Następnie dodaj miód i sok z cytryny, miksuj do połączenia składników. Gotową polewę wyłóż na przestudzonym placku, górę możesz udekorować startą marchewką.
Więcej o: