O poranku mało komu chce się przyrządzać posiłek, przez co wiele osób wychodzi z domu bez jego zjedzenia. Na szczęście istnieją przepisy, które mogą rozwiązać ten problem. Jak? Zrobisz je raz i wystarczą na kilka najbliższych dni.
Fot. Getty Images, cook-and-style
REKLAMA
REKLAMA
Istnieje wiele propozycji śniadaniowych i każda jest ciekawa, a do tego pyszna. Ale czegoś takiego na pewno nie znasz. Placki owsiankowe z marchewką to idealne rozwiązanie na leniwe poranki, kiedy nie chce się spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowanie ich to bułka z masłem! Wystarczy, że wieczorem zmieszasz wszystkie składniki, a rano tylko podgrzejesz pyszne kawałki. To nie tylko wygodne, ale też smaczne śniadanie, które dostarczy ci energii na resztę dnia. Dodatkowym atutem jest możliwość podzielenia placków na porcje i jedzenia ich przez kilka dni. Sprawia to, że są idealne do pracy czy szkoły.
REKLAMA
Zobacz wideo Ciasto marchewkowe
Na wierzchu placka znajduje się prosty w przygotowaniu krem, który doskonale dopełnia całość. Dzięki niemu każdy kęs staje się jeszcze bardziej apetyczny i przyjemny. Krem jest lekki i delikatny, a jego smak współgra z owsiankowymi porcjami i słodką marchewką. W ten sposób tworzy się zdrowe i smaczne śniadanie.
Przepis na marchewkowy placek owsiany
Składniki na placek
2 jajka,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
marchewka,
250 g płatków owsianych błyskawicznych,
3 łyżki miodu,
łyżka masła,
łyżka masła orzechowego,
pół łyżeczki cynamonu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
garść posiekanych orzechów włoskich.
Składniki na polewę
125 g serka typu Philadelphia,
łyżka miodu,
2 łyżeczki soku z cytryny.
Sposób przygotowania
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Teraz czas na rozgrzanie piekarnika. Nastaw go na 180°C.
Wszystkie składniki oprócz orzechów włoskich umieść w misce i rozdrobnij za pomocą blendera. W ten sposób połączą się z sobą i utworzą gładką masę.
Gotowe ciasto wylej do małej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj za pomocą łopatki i posyp rozdrobnionymi orzechami. By orzechy lepiej się trzymały, możesz delikatnie je docisnąć.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Góra powinna się lekko zarumienić, następnie wyjmij placek z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Teraz czas na zrobienie polewy. Serek przełóż do miski i miksuj go przez około 2 minuty. Następnie dodaj miód i sok z cytryny, miksuj do połączenia składników. Gotową polewę wyłóż na przestudzonym placku, górę możesz udekorować startą marchewką.