• Link został skopiowany

Kruche ciasto, a na nim nie znajdziesz owoców. To tarta w polskim stylu idealna na obiad

Kuchnia polska jest pyszna, a potrawy, które się z niej wywodzą, są pełne smaku i sycące. Niemniej jednak i one mogą się nam z czasem znudzić, dlatego trzeba poznać nowe receptury. Ta jest świetna, gdy chcesz zrobić coś nieoczywistego.
Na Wielkanoc podaje białą kiełbasę z jajkiem, ale nie w żurku. Ta tarta najlepiej smakuje z majonezem
Na Wielkanoc podaje białą kiełbasę z jajkiem, ale nie w żurku. Ta tarta najlepiej smakuje z majonezem. Foto: ALLEKO/iStock.com

Tarta po polsku to danie, które zawsze wprowadza mnie w dobry nastrój. Kiedy tylko ją przygotowuję, czuję się jak prawdziwy szef kuchni. Jej kruche ciasto, które robię własnoręcznie, to prawdziwy hit! Dobrze zrobione ciasto sprawia, że każda porcja staje się nie tylko smaczna, ale i pięknie wygląda na talerzu. Gdy tylko wyjmuję tartę z piekarnika, cały dom wypełnia się apetycznym zapachem, który zachęca do spróbowania.

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

W środku tej tarty kryje się aksamitna masa, w której znajdziesz swojską kiełbasę, idealnie łączącą się z delikatnością jajek i żółtego sera. To połączenie sprawia, że każdy kęs jest pełen smaku. Tarta to danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na tartę po polsku

Składniki na kruche ciasto

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
  • jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1-2 łyżki zimnej wody.

Składniki na nadzienie

  • 200 g swojskiej kiełbasy pokrojonej w plasterki,
  • średnia cebula drobno posiekana,
  • 4 jajka,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka musztardy,
  • świeży szczypiorek lub natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj zimne masło i rozcieraj je palcami, aż uzyskasz konsystencję przypominającą drobną kruszonkę.
  2. Wbij jajko i wymieszaj składniki, aż zaczną się łączyć. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.
  3. Ciasto zagnieć dość szybko, aby składniki się połączyły, ale nie wyrabiaj zbyt długo, by ciasto pozostało kruche. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  4. Rozwałkuj schłodzone ciasto na cienki placek i przełóż do formy. Nakłuj spód widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
  5. Na patelni podsmaż cebulę i kiełbasę na złoty kolor. Pozwól im lekko ostygnąć.
  6. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej masy.
  7. Na podpieczony spód wyłóż kiełbasę z cebulą, posyp startym serem, a następnie zalej masą jajeczną.
  8. Piecz tartę przez około 20-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a ser się roztopi. Przed podaniem posyp świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: