• Link został skopiowany

Ziemniaki w tej wersji to absolutny majstersztyk. Już nie spojrzysz na placki i frytki

Wszyscy kochamy ziemniaki i można śmiało powiedzieć, że bez nich świat byłby zdecydowanie smutniejszy. Na okrągło robimy placki, najróżniejsze kluski, frytki, ale istnieje przepis, o którym niewiele osób słyszało. Ziemniaki w tej wersji to objawienie, a potrzebny będzie piekarnik i małe foremki.
Babeczki ziemniaczane
Cesarz /Shutterstock

Ziemniaki towarzyszą nam niemal codziennie podczas obiadów lub kolacji. Wychodząc na miasto, także często zamawiamy dania z ziemniakami i nie ma się co dziwić. To warzywo tak uniwersalne, że można zrobić z niego nawet pączki. Można zrobić też babeczki i właśnie ten przepis bierzemy dziś na tapet. Babeczki ziemniaczane to idealny pomysł na samodzielny obiad lub jako zaskakująca przekąska podczas spotkań w większym gronie. Są pyszne, aromatyczne i pełne smaku, przepadniesz już po pierwszym kęsie. 

Zobacz wideo Zostały ci ugotowane ziemniaki? Zrobisz z nich przepyszny placek. Zobacz wideo

Kulinarna petarda, czyli wytrawne babeczki ziemniaczane

Składniki:

  • 600 g ziemniaków, najlepiej odmiany mączystej, 
  • 500 g mięsa mielonego, 
  • 1 średnia cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ok. 150 g startej mozzarelli lub innego sera,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • czubata łyżka kwaśnej śmietany, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 małe jajka, 
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, odrobina oregano, odrobina gałki muszkatołowej, 
  • posiekany koperek, 
  • masło lub olej do smażenia. 

Babeczki ziemniaczane z mięsem mielonym - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj mięso mielone, a kiedy się podsmaży, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. 
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie porządnie odciśnij je z wody, dodaj śmietanę, mąkę i jajka. Wsyp sól i gałkę muszkatołową, i wymieszaj. 
  3. Do masy ziemniaczanej dodaj podsmażone mięso mielone, starty ser, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie przygotuj foremki i lekko natłuść je masłem. 
  4. Do foremek włóż porcje ciasta na babeczki ziemniaczane i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez ok. pół godziny. Po upieczeniu posyp posiekanym koperkiem. 

Babeczki ziemniaczane możesz podawać ze świeżą surówką jako samodzielne danie obiadowe lub na przykład z sosem czosnkowym jako przekąskę podczas imprezy. Zamiast mięsa mielonego możesz użyć także posiekanego kurczaka lub indyka. Świetnym dodatkiem będą również pieczarki lub papryka. Opcji jest wiele i warto wypróbować każdą z nich. 

Więcej o: