Nie od dziś wiadomo, że musztarda niejedno ma imię. W sklepach można znaleźć delikatesową (o łagodnym smaku), kremską (słodkawa), sarepską (ostra), francuską, rosyjską, stołową oraz Dijon. W zależności od rodzaju, do produkcji używa się białej, brązowej albo czarnej gorczycy. Pozostałe składniki to ocet (jabłkowy, winny lub spirytusowy), cukier albo miód, sól, woda i przyprawy.
Musztardę często dodaje się do mięs albo sałatek, żeby nadać im wyraźnej nuty. Dla wielu osób może mieć ona jednak zbyt intensywny smak. Jeśli należysz do tej grupy, rozwiązaniem jest zrobienie pysznego sosu musztardowego. Nie jest on już tak ostry i gęsty jak musztarda sama w sobie. Można przyrządzić go na ciepło albo na zimno. Oto potrzebne składniki:
PORADA! Zamiast musztardy sarepskiej możesz użyć musztardy Dijon. Charakteryzuje się ona bardzo ostrym smakiem, delikatnie zaznaczoną słoną nutą oraz kremową konsystencją.
Sos musztardowy idealnie komponuje się z mięsem i warzywami. Sprawdzi się jako dodatek do pieczeni, kotletów, żeberek, ziemniaków, szparagów, brokułów oraz fasoli szparagowej. Oto krótka instrukcja, jak go przygotować:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.