• Link został skopiowany

Czosnkowy już mi się przejadł. Teraz robię sos na bazie musztardy. Tak pyszny, że można jeść łyżkami

Dobry sos potrafi urozmaicić każde danie. Można dodać go zarówno do mięsa, jak i ziemniaków czy sałatki. Jeśli lubisz wyraziste, ostrawe dodatki, postaw na tradycyjny sos musztardowy. Przepis jest banalny.
Sos musztardowy do obiadu Pawel Kacperek/iStock
Sos musztardowy do obiadu Pawel Kacperek/iStock

Nie od dziś wiadomo, że musztarda niejedno ma imię. W sklepach można znaleźć delikatesową (o łagodnym smaku), kremską (słodkawa), sarepską (ostra), francuską, rosyjską, stołową oraz Dijon. W zależności od rodzaju, do produkcji używa się białej, brązowej albo czarnej gorczycy. Pozostałe składniki to ocet (jabłkowy, winny lub spirytusowy), cukier albo miód, sól, woda i przyprawy.

Zobacz wideo Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami

Jak zrobić sos musztardowy do obiadu? Posmakuje nawet najbardziej wybrednym

Musztardę często dodaje się do mięs albo sałatek, żeby nadać im wyraźnej nuty. Dla wielu osób może mieć ona jednak zbyt intensywny smak. Jeśli należysz do tej grupy, rozwiązaniem jest zrobienie pysznego sosu musztardowego. Nie jest on już tak ostry i gęsty jak musztarda sama w sobie. Można przyrządzić go na ciepło albo na zimno. Oto potrzebne składniki:

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 250 ml bulionu warzywnego albo drobiowego,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

PORADA! Zamiast musztardy sarepskiej możesz użyć musztardy Dijon. Charakteryzuje się ona bardzo ostrym smakiem, delikatnie zaznaczoną słoną nutą oraz kremową konsystencją.

Jak zrobić sos musztardowy do obiadu?
Jak zrobić sos musztardowy do obiadu? VeselovaElena/iStock

Prosty sos musztardowy. Wykorzystasz go do wielu różnych dań

Sos musztardowy idealnie komponuje się z mięsem i warzywami. Sprawdzi się jako dodatek do pieczeni, kotletów, żeberek, ziemniaków, szparagów, brokułów oraz fasoli szparagowej. Oto krótka instrukcja, jak go przygotować:

  1. Włóż masło do garnka i poczekaj, aż się roztopi. Ustaw małą moc palnika.
  2. Dodaj mąkę i smaż przez chwilę.
  3. Wlej bulion i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Dołóż musztardę oraz przyprawy.
  5. Zwiększ moc palnika i cały czas mieszaj składniki.
  6. Gdy sos zacznie się gotować, wyłącz gaz i przełóż mieszankę do miseczki.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: