• Link został skopiowany

Na czosnkowy już nie spojrzysz. Ten sos na bazie musztardy jest 100 razy lepszy

Musztarda to więcej niż tylko dodatek do wędlin i kiełbasy. Dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz z niej delikatny, aromatyczny sos, który idealnie podkreśli smak mięs, warzyw, a nawet ryb. A co najlepsze, przygotujesz go w 10 minut z podstawowych składników.
Sos musztardowy
New Africa/shutterstock

Nie od dziś wiadomo, że musztarda niejedno ma imię. W sklepach można znaleźć delikatesową (o łagodnym smaku), kremską (słodkawa), sarepską (ostra), francuską, rosyjską, stołową oraz Dijon. Niezależnie od tego, którą wybierzesz, możesz z niej przygotować prosty, ale elegancki sos obiadowy. Kremowy, lekko pikantny, idealny do pieczonego mięsa, ziemniaków czy warzyw

Zobacz wideo Polędwiczki w sosie musztardowym z pieczarkami

Jak zrobić sos musztardowy do obiadu? Posmakuje nawet najbardziej wybrednym

Musztardę często dodaje się do mięs albo sałatek, żeby nadać im wyraźnej nuty. Dla wielu osób może mieć ona jednak zbyt intensywny smak. Jeśli należysz do tej grupy, rozwiązaniem jest zrobienie pysznego sosu musztardowego. Nie jest on już tak ostry i gęsty jak musztarda sama w sobie. Można przyrządzić go na ciepło albo na zimno. Oto potrzebne składniki:

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 250 ml bulionu warzywnego albo drobiowego,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

PORADA! Zamiast musztardy sarepskiej możesz użyć musztardy Dijon. Charakteryzuje się ona bardzo ostrym smakiem, delikatnie zaznaczoną słoną nutą oraz kremową konsystencją.

Jak zrobić sos musztardowy do obiadu?
Jak zrobić sos musztardowy do obiadu?VeselovaElena/iStock

Prosty sos musztardowy. Wykorzystasz go do wielu różnych dań

Sos musztardowy idealnie komponuje się z mięsem i warzywami. Sprawdzi się jako dodatek do pieczeni, kotletów, żeberek, ziemniaków, szparagów, brokułów oraz fasoli szparagowej. Oto krótka instrukcja, jak go przygotować:

  1. Włóż masło do garnka i poczekaj, aż się roztopi. Ustaw małą moc palnika.
  2. Dodaj mąkę i smaż przez chwilę.
  3. Wlej bulion i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Dołóż musztardę oraz przyprawy.
  5. Zwiększ moc palnika i cały czas mieszaj składniki.
  6. Gdy sos zacznie się gotować, wyłącz gaz i przełóż mieszankę do miseczki.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: