Ten przepis na sałatkę ma ponad 40 lat. Robi się ją w kilka chwil, a smakuje lepiej niż jarzynowa

Przepisów na sałatki jest mnóstwo i każdy z nas z pewnością ma swoją ulubioną. Jedni powiedzą, że najlepsza jest jarzynowa, inni, że gyros. Mój faworyt to sałatka teściowej, która serwuje ją niemal na każde spotkanie rodzinne i wystarczy na chwilę się odwrócić, a salaterka jest już pusta. Teściowa robiła ją już w latach 80. W rolach głównych występują pieczarki i smakołyk z puszki.

Sałatka z pieczarek to hit każdej rodzinnej imprezy już od dziesięcioleci i to chyba jakiś fenomen, bo po prostu się nie nudzi. Idealnie pasuje na wszystkie święta, imieniny, na grilla, ale też na zwykłą kolację, kiedy znudziły nam się kanapki. Przepis mam od teściowej, a ona - nie wiem skąd, ale z pewnością od kogoś, kto umiał gotować. Tę sałatkę zrobisz szybko i spokojnie możesz postawić ją na stolę podczas imprezy w stylu PRL-u. 

Zobacz wideo Ten przepis na sałatkę musi znać każdy. Jak zrobić leśną polanę? Zobacz wideo

Sałatka teściowej. Weź pieczarki, jajka i groszek, a jarzynowa się schowa

Składniki:

  • słoik marynowanych pieczarek (ok. 300 g),
  • 8 jajek na twardo,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 4 średnie ogórki kiszone,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez,
  • szczypiorek do dekoracji.

Sałatka z pieczarkami - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w wodzie z odrobiną octu - wówczas jeśli pękną podczas gotowania, to białko się nie rozpłynie.
  2. Kiedy jajka się gotują, przygotuj resztę składników. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, groszek odsącz z zalewy. Odsącz także pieczarki i pokrój je w kostkę.
  3. Do miseczki włóż pieczarki, ogórki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajka ugotowane na twardo także pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.
  4. Do miski ze składnikami dodaj solidną porcję majonezu, nie żałuj pieprzu, jednak uważaj na sól. Dla smaku warto dodać także posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły.

Jest jeszcze jedna wersja tej sałatki pieczarkowej. Tutaj główny składnik jest podany w innej formie, a mianowicie grzyby nie są marynowane, a gotowane w wodzie z solą i ewentualnie z listkiem laurowym. Oczywiście najlepiej sprawdzają się te mniejsze pieczarki, które po ugotowaniu także należy pokroić w kostkę.

Więcej o: